Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Запеканки»Патладжани под завивка

Патладжани под завивка

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Патладжани под завивка
Снимка: Сия Рибагина
2 / 3
11/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Изкусителен аромат и вкус, който ще надмине и най-смелите ви очаквания"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г телешка
  • патладжани - 3 големи
  • чесън - 3 скилидки
  • лук - 2 глави
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
  • зехтин - 2 с.л.
  • домати - 600 г консерва кубчета
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • лют пипер - 1 ч.л.
  • За Бешамел
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 30 г
  • масло - 30 г
  • сол
  • черен пипер
  • ементал - 200 г ( или кашкавал)
  • пармезан - 50 г сух
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете патладжаните от дръжките. Нарежете на колелца с дебелина 1. 5 см, посолете и оставете в гевгир да се отцеди горчивата им вода за 30 минути. Измийте със студена вода и ги подсушете.

Може да изпържите колелцата на тиган в олио до златисто, аз ги изпекох върху хартия за печене, намазах всяко с олио, подредих ги едно до друго и сложих хартията върху металната скара на фурната.

Поставих я на най-високото ниво и пуснах грил функцията на 200 градуса. Изпекоха се за 5 минути, като на половината време ги обърнах да се запекат и от другата страна. Вие изберете как ще ви е най-удобно.

Направете сос Бешамел, като разтопите маслото, сложите брашното, разбъркайте и запържете до златисто. Сипвайте по малко от млякото до пълното му поемане при непрекъснато бъркане. Подправете на вкус, оставете да клокне и махнете от котлона.

Почистете лука, нарежете на ситно и запържете до омекване в зехтина. Сложете каймата, раздробете я на парченца и запържете до златисто.

Почистете чесъна и нарежете на ситно, добавете го към лука и каймата, разбъркайте и сипете доматите. Следват подправките, сложете на вкус и разбъркайте. Гответе на средна температура до намаляване на течността и сгъстяване.

Намажете не голяма тавичка с зехтин. На дъното сложете половината патладжани, сипете доматения сос и отгоре покрийте с останалите патладжани.

Най-отгоре сипете целия сос Бешамел, рендосайте сиренето ементал (кашкавал) и поръсете с пармезан.

Сложете запеканката в загрята фурна на 200 градуса за 15 мин. до получаване на златиста заливка.

Патладжаните под завивка са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
516
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Силвия
Силвия
Сия, благодаря за страхотната рецепта!!! Препоръчвам за любителите на патладжан. Аз сложих и тиквичка.
10.05.2019 11:09
1