Точена баница с мая

12/10/2017
"С готови кори всеки може, но само истинските майстори ще разточат такава пухкава баница "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо254
  • Преглеждания за месеца253
  • Преглеждания за седмицата26
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В половината топла вода се натрошава маята, разбърква се с 2 с. л. брашно на кашичка и оставяме да шупне.

Сипва се в средата на брашното, добавя се половината олио, останалата вода, сол и се замесва средно меко тесто, така по-лесно се точи и оставяме да втаса на топло. Разделя се на 5 равни части, оформени на топчета.

Всякo топче се разточва възможно най-тънко върху покривка, а дебелите краища се изрязват. Намазва се с олио, поръсваме с плънка от разбити домашни яйца и натрошено сирене.

Покривката се надига нагоре и кората се навива на хлабаво руло, защото пак ще втасва. Навива се на охлюв върху хартия за печене, така се оформят и останалите топчета за баницата.

Разбива се жълтък с 1 с. л. олио и 2 с. л. прясно мляко, намазваме отгоре. Печем в загрята фурна 180 градуса до зачервяване, ако е нужно се покрива с фолио.

В чаша вода се разбърква 1 с. л. захар, напръскваме отгоре топлата баница и покриваме с чиста кърпа. Хапваме с чаша айрян или грозде, вкусотия!подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар