Уникален крем карамел с тиква

13/10/2017
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67294217675
"Това ли е любимият ви есенен десерт или ДА?"
Приготвяне15 мин.
Готвене90 мин.
Общо105 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо21 182
  • Преглеждания за месеца1350
  • Преглеждания за седмицата154
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

  • тиква – 1 кг цигулка
  • захар – 2 с.л.
  • вода – 1 ч.ч.
  • масло – 1 ч.л.
  • За карaмела
  • захар – 150 г
  • За крема
  • прясно мляко – 1 л
  • яйца – 8 бр.
  • ванилия – 2 бр.
  • захар – 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете тиквата и нарежете на парчета с дебелина 1 см. Намажете тава с малко масло, подредете парчетата, посипете с две лъжици захар, сипете водата и сложете в загрята фурна на 180 градуса за 30 мин. до омекване.

Направете карамела, ползвайки керамичен или тефлонов тиган. За целта разстелете захарта върху съда, сложете го на котлона и разтопете до златист карамел. Важно е да не се бърка захарта, защото ще стане на бучки. Леко с ръка повдигайте и раздвижвайте тигана, докато се стопи.

Изсипете карамела на дъното на кръгла тава с диаметър не повече от 26 см. Ако ползвате по-широка тава, кремът ще стане плосък и няма да се получи височина. Разстелете карамела по цялото дъно, като леко завъртате и накланяте тавата. Не го пипайте, карамелът е много горещ!

Готовата тиква извадете и внимателно преместете парчетата тиква върху още топлия карамел. Така те ще залепнат и няма да изплуват на повърхността, като залеете с крема. Оставете да се охлади.

Затоплете млякото в тенджерка, сипете захарта и ванилията, разбъркайте, докато се разтопи. Млякото трябва да е топло, но не горещо.

Махнете от котлона. В купа разбийте яйцата и на тънка струя сипете по малко от млякото, като бъркате непрекъснато, така че да изравните температурите на двете смеси и да не се пресекат яйцата.

Когато сте темперирали, може да изсипете яйчената смес внимателно при млякото, пак при непрекъснато разбъркване. Вземете цедка и задължително прецедете сместа. Сипете получената смес внимателно в тавата върху тиквата и карамела.

Поставете във фурната, пуснете на 160 градуса и печете за час до стягане и златист цвят. Извадете, охладете и приберете в хладилник.подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар