четвъртък, 24 юли

Парена туршия

Публикувана от:
Видяно: 15 431 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Туршии и зимнина
Рецепта за Парена туршия
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции8-10 буркана

Необходими Продукти

  • чушки - 5 кг червени и месести пиперки
  • карфиол - 2 и 1/2 кг
  • моркови - 1 кг
  • керевиз - 2 средно големи глави с листата
  • чесън - 2 - 3 глави
  • за саламурата
  • оцет - 3 л
  • вода - 3 л
  • олио - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • сол - 2 ч.ч.
  • дафинов лист - 2 - 3 броя
  • черен пипер - 1 ч.л. зрънца
  • бахар - 1 ч.л.

Приготвяне на Парена туршия

Всички зеленчуци се измиват. Дръжките на чушките се отрязват ниско и семенната им част се набожда на няколко места дебела игла. Обеления керевиз се нарязва на парчета, а карфиолът се накъсва на розички.

Скилидките чесън се обелват. Съставките за саламурата се кипват в съд на котлона. В кипящата саламура се пускат последователно по 5-6 пиперки за 1-2 минути да се попарят.

Вадят се с помощта на решетъчна лъжица и се охлаждат върху широк поднос. На дъното на всеки буркан слагайте стъбла от керевиза. Отгоре подредете няколко пиперки, а между тях разпределяйте карфиол, керевиз, моркови, чесън. Така се пълни всеки буркан до горе.

Отгоре сложете венец от керевизени стъбла. Вместо тях може да използвате лозови пръчици, за да се притиснат добре зеленчуците. Залейте подредената туршия в бурканите с охладената саламура, затворете и стерилизирайте бурканите за 15 минути след завиране.

4,2307692307692 от 13 Гласа

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

Домашна и уникална рецепта за Парена туршия. Намери ли това, което търсиш? Разгледай другите ни специалитети за Парена туршия. Вкусни рецепти от българската и интернационална кухня. Препоръки за готвенето на Парена туршия в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с хиляди рецепти, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.