Парена туршия

15/08/2012
Дебелата Бертаот Дебелата БертаМастър Шеф / Автор
"Парена туршия с хрупкави зеленчуци, на която отреждаме почетно място на трапезата ни!"
Приготвяне60 мин.
Готвене90 мин.
Общо150 мин.
Порции8-10 буркана
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо37 413
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4,3 от 5

Необходими Съставки

  • чушки - 5 кг червени и месести пиперки
  • карфиол - 2 и 1/2 кг
  • моркови - 1 кг
  • керевиз - 2 средно големи глави с листата
  • чесън - 2 - 3 глави
  • за саламурата
  • оцет - 3 л
  • вода - 3 л
  • олио - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • сол - 2 ч.ч.
  • дафинов лист - 2 - 3 броя
  • черен пипер - 1 ч.л. зрънца
  • бахар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци се измиват. Дръжките на чушките се отрязват ниско и семенната им част се набожда на няколко места дебела игла. Обеления керевиз се нарязва на парчета, а карфиолът се накъсва на розички.

Скилидките чесън се обелват. Съставките за саламурата се кипват в съд на котлона. В кипящата саламура се пускат последователно по 5-6 пиперки за 1-2 минути да се попарят.

Вадят се с помощта на решетъчна лъжица и се охлаждат върху широк поднос. На дъното на всеки буркан слагайте стъбла от керевиза. Отгоре подредете няколко пиперки, а между тях разпределяйте карфиол, керевиз, моркови, чесън. Така се пълни всеки буркан до горе.

Отгоре сложете венец от керевизени стъбла. Вместо тях може да използвате лозови пръчици, за да се притиснат добре зеленчуците. Залейте подредената туршия в бурканите с охладената саламура, затворете и стерилизирайте бурканите за 15 минути след завиране.подобни рецепти тук

5 7
4 5
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар