Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Сгънат тутманик с масло

Сгънат тутманик с масло

Сгънат тутманик с масло
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 3
14/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Един тутманик не е ли с много масло, хич не ни го хвалете"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 600 г
  • мая - 20 г жива
  • яйца - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 280 - 300 мл хладка
  • За плънка и намазване
  • сирене - 300 г
  • краве масло - 1 пак
  • олио - 100 мл
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете посочените продукти горе и замесете тесто. Оставете го да втаса един час. Готовото тесто разделете на пет топки. В тавичка сложете 80 г разтопено краве масло и същото количество олио.

Намазнете с ръце топките тесто и ги оставете вътре за 20 мин. Вземате една топка и с намазнени ръце разстилате на тънък лист. Сложете с лъжичка от мазнината от тавичката и натрошете сирене отгоре.

Затворете като плик и заделете настрана. Вземате втора топка. Разстилате я тънко, слагате мазнина и сирене.

Сложете първия плик в средата на кората и я загънете отново на плик. Заделете настрана. След това поставете в следващата кора и пак свийте.

Така процедирайте и с останалите разточени кори. Ще получите един голям плик тесто. Поставете го в тавичка, намазана обилно с 20 мл оставащо олио.

Разрежете на триъгълници и нарежете на кубчета останалото масло, като ги разпределите отгоре по тутманика.

Намажете с жълтък и оставете за половин час да втаса. Изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Сгънатият тутманик с масло е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: