Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с лук и пилешко

Питка с лук и пилешко

Питка с лук и пилешко
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
14/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Защото не всички питки са еднакво вкусни и тези с лук и пилешко определено заслужават вниманието ви"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 щ.
  • захар - 1 щ.
  • мая - 15 г жива
  • яйца - 1 бр. (жълтъкът е за намазване)
  • брашно - около 500 г
  • За плънката
  • пилешки гърди - 1 бр.
  • лук - 3 - 4 глави
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто от изброените продукти, като ги смесите, и го оставете да втаса, докато удвои обема си. През това време пригответе плънката.

За целта пилешките гърди ги нарежете на дребно и запържете в тиган. Извадете в чиния и в същата мазнина сложете 3-4 глави лук, нарязан на дребно.

Карамелизирайте много добре. Върнете месото и добавете подправките. Отдръпнете от котлона и оставете плънката да отдъхне за кратко.

Готовото тесто разделете на 12 топчета (всяко топче да е по 70 г). С ръце разстелете на квадрат.

Напълнете с плънка и завихте на топка. Подредете всички топки в намаслена тава.

Намажете ги с жълтък и оставете питката да втаса. Печете питката на 170-180 градуса до зачервяване.

Питката с лук и пилешко е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: