Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Родопски Клин»Родопски клин с домашни кори

Родопски клин с домашни кори

Родопски клин с домашни кори
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 4
15/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"Не сте никаква фурия в кухнята, ако не можете да приготвите този клин"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • вода - 120 мл хладка
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • брашно - 200 г + още малко за точенето
  • За плънката
  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • масло - 100 г краве
  • яйца - 6 бр.
  • сирене - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прави се тесто и се разделя на две топки, като едната е малко по-голяма, защото ще трябва да излиза от тавичката. Когато се отпусне добре тестото, се взема голямата топка и се разточва на тънка кора.

Покриваме тавичката добре и оставяме краищата да висят извън нея (те ще трябва да застъпят горната кора).

За плънката: 1 ч.ч. ориз сваряваме заедно с 3 ч.ч. вода. Когато водата изври, добавяме маслото и оставяме да изстине. Когато се охлади добре, добавяме яйцата, добре разбити, и сиренето.

Разбъркваме добре и изсипваме върху кората. Втората топка също разточваме тънко и покриваме клина с нея. Загъваме краищата на долната кора, така че да затворим хубаво клина, като застъпваме горната кора.

Разтопете около 50 г масло и полейте отгоре. Може да изпечете родопския клин във фурната или на котлона, като задължително трябва да намажете с краве масло тигана/тавата.

Родопският клин с домашни кори е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
За да стане сочен клина, в плънката добавям малко прясно мляко. :)
15.10.2017 11:43