Празнична питка за Петковден

16/10/2017
Таня Левенова
отТаня ЛевеноваГотвач234653701
"Не се казвам Петко, но хич няма да откажа топла пита за Петковден "
Приготвяне80 мин.
Готвене40 мин.
Общо120 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 153
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се поставя в купа с топлото мляко, захарта и 2-3 с.л. от брашното. След около 20 минути маята се активира и се замесва тесто с брашното и останалите продукти за питата.

Хубаво е накрая на месенето тестото да се удари на плота поне 50 пъти и след това то се премества в купа, като се покрива с найлон или кърпа.

Тестото се оставя да втасва на топло за около 30 минути. Когато то е готово се премесва леко на набрашнен плот. Дели се на две равни части. Всяка част се разделя още на четири равни части. Получават се общо 8 равни части.

Взема се една от тях и се разточва на елипса около 20-23 см в дължина. След това се намазва с олио и се оставя настрана. Разточва се по същия начин друга част от тестото, която се поставя върху първата. Намазва се и тя отгоре с олио и с двете разточени кори се навива руло. По същия начин се правят и другите части, като накрая се получават четири равни рула.

Краищата на всяко руло се отрязват на около 5 см. Подравненото така руло се разрязва на четири триъгълика. Получените триъгълници от всички нарязани рула се редят по края на тава - 28 см.

Отрязаните странични части на рулцата се редят в средата. Така оформена питата се покрива и се поставя на топло място, за да втаса за около 25 минути.

След това питата се намазва с разбития жълтък, млякото и олиото. Оформената пита се поставя в студена фурна, която се включва на 180 градуса. Питата се изпича за около 40 минути.

Вече изпечената пита се покрива с кърпа и отгоре се поръсват няколко капки вода. След около 10-15 минути празничната пита е готова.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар