Бутер канелено руло

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Бутер канелено руло
Снимка: marcheva14
2 / 3
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Канелено удоволствие, което задължително трябва да си причините"

Необходими Продукти

  • ТЕСТО
  • брашно - 270 г
  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 140 мл топло
  • масло - 20 г на стайна температура
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 140 г студено
  • ПЪЛНЕЖ
  • канела - 12 г (2 с . л.)
  • масло - 40 г стайна температура
  • кафява захар - 100 г
  • ГЛАЗУРА
  • пудра захар - 50 г
  • ванилия - 1 ч.л.
  • белтъци - 1 с.л. ( 8 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 170 градуса; Плоска тава покрита с хартя за печене.

Студеното масло (140 г) се поставя между две хартии и с точилка се разточва на квадрат 17/17 см. Оставя се отново в хладилник, за да се изстуди много хубаво.

В купа се смесва 140 мл прясно топло мляко, маята, захарта ( 30 г) и солта, разбърква се.

Брашното с 20 г масло се разбърква с дървена лъжица и се добавя млякото с маята. Първо се разбърква с дървената лъжица, а след това с ръце се измесва в самата купа до хубава и гладка топка.

Оставя се да втаса в леко намаслена купа с масло за около 1 час. След това време се разточва върху малко брашно и в средата му се поставя изстудената плочка масло. Загръща се от четирите страни с тесто точно до средата, обръща се и се разточва бързо на двойна дължина, колкото е било първоначално самото кубче тесто.

Прихлупва се едната (дългата) страна на тестото до средата, прихлупва се и другата и се прихлупва примерно лявата, за да се образува книга. Поръсва се с брашно отдолу и самото тесто, обръща се на 90 градуса и отново бързо се разточва в дължина. Отново се прихлупват страните му като книга и отново се разточва по същия начин. Това общо се прави три пъти.

Работи се, както се работи едно бутер тесто. Ако по време на разточването, колкото и малко да започне да лепи, въпреки че е поръсено с брашно, веднага се увива във фолио и се оставя за около 20 минути в хладилник. След това разточването продължава. Готовото тесто се завива във фолио и се оставя в хладилник, докато се приготви плънката.

В купа се изсипва захарта и канелата. Разбърква се, добавя се и мекото масло. Разбърква се до хомогенна паста с дървена лъжица.

Охладеното тесто се разгъва, разточва се в дължина и малко в ширина, не е необходимо да е прекалено тънко и се намазва с канелената паста с помощта на шпатулния нож. Измерва се по ширина и се нарязва на точни пет ленти. Ако са прекалено дълги за удобство може и да се срежат наполовина.

Първата лента се навива на руло и се поставя в тавата върху хартията. Всяка следваща лента се завива около първата, основната и така всяка следваща се редува. Покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 45-60 минути - в зависимост от топлината на помещението.

В купа се смесва пудрата захар, белтъкът и ванилията. Разбърква се до паста. Оставя се настрана.

Готовото втасало руло с четка се намазва с прясно мляко. Пече се на 170 градуса, докато дървено шишче излезе от средата сухо. Изпеченото руло след като се охлади за около 20 минъту се поръсва с пудра захар. Отгоре с тънък шприц се шприцоват линии на гъсто в диагонал.

Сладкото руло се реже на тортени парчета.

Източник: zuleyhaterzi

Забележка: Това е рецепта за бутер тесто с плънка и такова тесто неведнъж съм пускала, то е винаги едно и също, само разликата е в повечето или по-малкото разточване. Тук, в тази рецепта, разточването му е по-малко, само три пъти.

След изпичането, то остава крехко и хрупкаво, така както трябва да е едно бутер тесто. Разкошен сладкиш, въпреки че след изпичането остава малко тъмен, защото плънката от канелата се разлива, но ухае приятно и точната дума за този десерт е.......... и замириса на Коледа....

Бутер тестото може да се замени с готово, лесно ще бъде, но удоволствието от направата му и качествата му се губят, според мен.

Бутер канеленото руло е чудно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: