Сироп от черноплодна арония

16/10/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач303132312
"Кой отказва витамини, особено когато са поднесени в толкова ароматна и вкусна форма "
Приготвяне10 мин.
Готвене25 мин.
Общо35 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо240
  • Преглеждания за месеца70
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • арония - 3 кг
  • кафява захар - 2 кг
  • вода - 2. 500 мл (филтрирана или изворна)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избираме здрави и добре узрели плодове. Почистваме ги от листенца и дръжки и измиваме в гевгир под течаща вода.

Поставяме плодовете в емайлирана тенджера и ги заливаме с водата. Поставяме ги на котлона и щом течността заври, намаляваме и оставяме да къкри, докато течността остане до 2 литра.

Оставяме съда за едно денонощие на хладно. На следващия ден прецеждаме плодовете и към 2 литра сок, прибавяме 2 кг захар. Загряваме, докато захарта се стопи и наливаме в чисти и сухи бутилки /бурканчета/.

Стерилизираме 5 минути от завирането.

Съвет: От плодчетата можете да приготвите сладко, като добавите захар и лимонена киселина. Можете да ги пасирате и да изсушите плодовата маса във фурна. От нея съм приготвяла чудесен лечебен пестил.

Аронията съдържа голямо количество лечебни съставки: биофеноли, танини, флавонид, антоциани, витамини А, С, Р, Б9, В6, В2, Е, калций, калий, желязо, манган, йод, фосфор.

Сиропът от арония е лечебна и укрепваща напитка, подсилваща имунитета и устойчивостта на организма спрямо инфекции. Много полезен е срещу главоболие, преумора, нервни напрежения и разстройства, както и стимулира регенерирането на мускулната и костна тъкан.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар