Вкусна торта с банани и шоколад

18/08/2012
"Тази торта може да обере всички овации само като я гледаш. Какво ли е и да я приготвиш? Участвай в кулинарната мрежа на Готвач.бг и печели награди http//gotvach.bg/konkurs"
Приготвяне35 мин.
Готвене40 мин.
Общо75 мин.
Порции10-12 парчета
Сготви+2 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо119 479
  • Преглеждания за месеца296
  • Преглеждания за седмицата104
  • Коментирана58 пъти
  • Рейтинг4,4 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 прахче (по желание)
  • За крема
  • заквасена сметана - 300 - 400 гр.
  • течен шоколад - 200 гр.
  • прясно мляко - за сиропиране - около 2 ч.ч.+ малко захар
  • банани - 2 - 3 бр.

Начин на приготвяне

Първо да спомена, че блата е от Лесна домашна торта на Dark Angel - става много пухкав (поздрави за страхотната идея- надявам се да не се разсърди, че я копирам :)

Разделете жълтъците на яйцата и ги разбийте с 1/2 ч.ч. захар, а останалата половина от захарта - с белтъците на сняг. Внимателно смесете двете части и добавете пресятото брашно (и ванилията). Разбъркайте внимателно. Изсипете в тавичка с хартия за печене или намазнена с олио и поръсена с брашно и изпечете на 180 градуса до златист цвят. Блата увеличава доста обема си. Оставете да изстине и разделете на 2 части.

Затоплете прясното мляко и подсладете със захар. Сиропирайте изстиналия блат с топлото мляко- на мен ми пое почти 1 ч.ч. Не прекалявайте обаче- да не стане прекалено сочен- все пак е основа и не трябва да се разпада.

Разбийте сметаната с течния шоколад с миксер и намажете сиропирания блат. Отгоре наредете нарязани на кръгчета банани. Следва другия блат, който също се сиропира с прясно мляко.

С останалия крем намажете цялата торта и украсете с банани и пожелание черешки, шоколадови пръчици, пръски разтопен шоколад и каквото се сетите.

Гарантирам, че блата ще бухне и тортата ще се получи. Може да използвате и друг крем, различни плодове или да сиропирате блатовете с кафе, ликьор ("Бейлис"), компот или захарен сироп - зависи от вас, но блата запазете същия - няма да съжалявате.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 71
4 18
3 9
2 5
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (58)

Rosi Dimitrova
Rosi Dimitrova
01.11.2016 20:25
За да стане пухкав блата все пак е важен и размера на тавата.Какъв е той,защото ако е по-голям от необходимото,може да стане много тънък.
0
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.05.2016 04:31
Заслужено похвални коментари. Разкошно десертче е това.
0
0
Илияна Апостолова
Много благодаря, момичета, за страхотните коментари. Зарадвахте ме :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти