Вкусна торта с банани и шоколад

18/08/2012
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции10-12 парчета
Сготви+2 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо106 425
  • Преглеждания за месеца363
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана57 пъти
  • Рейтинг4,4 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 прахче (по желание)
  • За крема
  • заквасена сметана - 300 - 400 гр.
  • течен шоколад - 200 гр.
  • прясно мляко - за сиропиране - около 2 ч.ч.+ малко захар
  • банани - 2 - 3 бр.

Приготвяне на Вкусна торта с банани и шоколад

Първо да спомена, че блата е от Лесна домашна торта на Dark Angel - става много пухкав (поздрави за страхотната идея- надявам се да не се разсърди, че я копирам :)

Разделете жълтъците на яйцата и ги разбийте с 1/2 ч.ч. захар, а останалата половина от захарта - с белтъците на сняг. Внимателно смесете двете части и добавете пресятото брашно (и ванилията). Разбъркайте внимателно. Изсипете в тавичка с хартия за печене или намазнена с олио и поръсена с брашно и изпечете на 180 градуса до златист цвят. Блата увеличава доста обема си. Оставете да изстине и разделете на 2 части.

Затоплете прясното мляко и подсладете със захар. Сиропирайте изстиналия блат с топлото мляко- на мен ми пое почти 1 ч.ч. Не прекалявайте обаче- да не стане прекалено сочен- все пак е основа и не трябва да се разпада.

Разбийте сметаната с течния шоколад с миксер и намажете сиропирания блат. Отгоре наредете нарязани на кръгчета банани. Следва другия блат, който също се сиропира с прясно мляко.

С останалия крем намажете цялата торта и украсете с банани и пожелание черешки, шоколадови пръчици, пръски разтопен шоколад и каквото се сетите.

Гарантирам, че блата ще бухне и тортата ще се получи. Може да използвате и друг крем, различни плодове или да сиропирате блатовете с кафе, ликьор ("Бейлис"), компот или захарен сироп - зависи от вас, но блата запазете същия - няма да съжалявате.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4.4
Общо 105 гласували
5 70
4 18
3 9
2 5
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (57)

Изпрати
Monika Ivanova
10.05.2016 04:31
Заслужено похвални коментари. Разкошно десертче е това.
0
0
Много благодаря, момичета, за страхотните коментари. Зарадвахте ме :)
0
0
Ирина
30.06.2015 14:02
Благодаря от името на цялото ми семейство за прекрасния десерт, който сътворихме по тази рецепта.
0
0
Ани Канева
21.01.2015 22:21
И не отваряйте фурната, докато печете...чак към 30-та минута го проверете!
0
0
Ани Канева
21.01.2015 22:15
Моят блат пък стана двоен, след като се изпече! Не се лигавете, а разбивайте здраво белтъците до гъст сняг, няма как-иска си малко търпение. Блатът е точно пандишпанов и много пухкав, а след сиропирането става сочен. Рецептата е за по-малка кръгла форма - 25-26см. Аз го пекох 30 мин., но след като стане златист си го проверете с клечка, щото фурни различни! Кремът е невероятен - разкошно съчетание между леко киселия вкус на заквасената сметана и шоколада, които в съвкупност чудесно си пасват и с бананите. Много съм доволна, чудесна-лесна торта! Браво, Илияна!
Ani_bubs
23.01.2016 20:09
A da Vi popitam,nabuhvatel ne se li slaga v smesta?
0
0
0
0
Извинявам се, не съм видяла въпроса. Честно казано, отдавна не съм правила тортата, но по спомен беше в 28 см. тавичка. Може и в по-малка, напр. 26 см.- просто блатовете ще станат по-високи или може да се нареже на повече броя.
0
0
Ани Канева
20.01.2015 21:00
Може ли и аз да попитам, понеже не сте отговорили на Ервин - За форма с какъв размер е рецептата?
0
0
genevra
03.12.2014 18:27
Моя блат се разпадна нарони се целия
Ани Канева
21.01.2015 22:03
Препекла го е и е изсъхнал, няма друга причина да се нарони!
0
0
Може ли по-подробно да опишете как го направихте?
0
0
2
0
Ana Mitkova
26.08.2014 21:24
тортата снана старахотна изобщо не е трудно аз съм на 14 и я направих мама и сестра ми много я харесаха.На тези на,които не им се е получило да не винят рецептата аз я следвах стриктно и стана.
5
0
Мария
26.08.2014 18:09
Благодаря на Илияна за чудесната рецепта! За пръв път правя такъв тип торта и се получи много добре! А на тези, които се оплакват, че блата не се повдигнал ще ги посъветвам да не си отварят фурната по време на печене, защото така температурата спада и блата също.
2
0

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с

Домашна и оригинална рецепта за Вкусна торта с банани и шоколад. Намери ли това, което търсиш? Прегледай другите ни специалитети за Вкусна торта с банани и шоколад. Доказани рецепти от нашенската и чуждестранна кухня. Препоръки как да сготвим Вкусна торта с банани и шоколад в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй рецепти, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.