Вкусна торта с банани и шоколад

18/08/2012
"Тази торта може да обере всички овации само като я гледаш. Какво ли е и да я приготвиш? Участвай в кулинарната мрежа на Готвач.бг и печели награди http//gotvach.bg/konkurs"
Приготвяне35 мин.
Готвене40 мин.
Общо75 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо138 802
  • Преглеждания за месеца707
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана59 пъти
  • Рейтинг4,5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 прахче (по желание)
  • За крема
  • заквасена сметана - 300 - 400 гр.
  • течен шоколад - 200 гр.
  • прясно мляко - за сиропиране - около 2 ч.ч.+ малко захар
  • банани - 2 - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо да спомена, че блата е от Лесна домашна торта на Dark Angel - става много пухкав (поздрави за страхотната идея- надявам се да не се разсърди, че я копирам :)

Разделете жълтъците на яйцата и ги разбийте с 1/2 ч.ч. захар, а останалата половина от захарта - с белтъците на сняг. Внимателно смесете двете части и добавете пресятото брашно (и ванилията). Разбъркайте внимателно. Изсипете в тавичка с хартия за печене или намазнена с олио и поръсена с брашно и изпечете на 180 градуса до златист цвят. Блата увеличава доста обема си. Оставете да изстине и разделете на 2 части.

Затоплете прясното мляко и подсладете със захар. Сиропирайте изстиналия блат с топлото мляко- на мен ми пое почти 1 ч.ч. Не прекалявайте обаче- да не стане прекалено сочен- все пак е основа и не трябва да се разпада.

Разбийте сметаната с течния шоколад с миксер и намажете сиропирания блат. Отгоре наредете нарязани на кръгчета банани. Следва другия блат, който също се сиропира с прясно мляко.

С останалия крем намажете цялата торта и украсете с банани и пожелание черешки, шоколадови пръчици, пръски разтопен шоколад и каквото се сетите.

Гарантирам, че блата ще бухне и тортата ще се получи. Може да използвате и друг крем, различни плодове или да сиропирате блатовете с кафе, ликьор ("Бейлис"), компот или захарен сироп - зависи от вас, но блата запазете същия - няма да съжалявате.подобни рецепти тук

5 72
4 19
3 10
2 4
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (59)

Ганка Начкова
Харесвам и ползувам Вашите рецепти. Добре е към ВСЯКА рецепта да добавяте и размера на съда в който съответства да се направи. Това важи най-вече за сладкишите, но не по-малко важи и за пити, баници и др.
0
0
Rosi Dimitrova
Rosi Dimitrova
01.11.2016 20:25
За да стане пухкав блата все пак е важен и размера на тавата.Какъв е той,защото ако е по-голям от необходимото,може да стане много тънък.
2
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.05.2016 04:31
Заслужено похвални коментари. Разкошно десертче е това.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв