Майсторски пестил от сливи със сушени плодове и ядки

16/10/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4972045551
"Майсторлъкът си личи по пестила, не го ли знаехте "
Приготвяне30 мин.
Готвене55 мин.
Общо85 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо398
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не се притеснявайте, ако приготовлението ви се стори сложно, повярвайте ми, усилието си заслужава!

За целта са ни необходими здрави и добре узрели сини сливи. Измиваме ги и отстраняваме костилката им.

Смиламе ги в машинка за сок, като ги минаваме 2-3 пъти, докато отстранената люспа се отделя суха. Полученото гъсто пюре поставяме в емайлиран съд и варим на слаб котлон. Добавяме захарта и карамфила, увит в марлено вързопче.

В студена вода разтваряме нишестето и го добавяме към плодовата смес. Сгъстеното пюре отстраняваме от котлона, като към него прибавяме сушените плодове - нарязани на ситно кайсии, червени боровинки, стафиди. Не ги киснем предварително във вода, защото в сместа те набъбват. Постиламе в тавичка хартия за печене и изсипваме част от пюрето, с дебелина около 2 см.

Върху него подреждаме суровите лешници. Поставяме тавите /3 бр./ във фурната на 100 градуса, като по време на сушенето сменяме тяхната позиция.

След като по повърхността се образува коричка и не лепне, изваждаме пестила и го поръсваме обилно с кокосови стърготини. Доизсушаваме го на проветриво място, след това го обръщаме и от другата страна.

Добре изсъхнал го нарязваме на ленти и го обвиваме в хартия за печене или поставяме в хартиен плик. Съхраняваме на сухо и хладно място и консумираме с удоволствие през студените зимни месеци.

Съвет: На същия принцип можете да приготвите пестил от праскови, но вместо лешници, прибавям филирани сурови бадеми.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!