Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Задушено Свинско»Свинско с праз, гъби и сметанов сос

Свинско с праз, гъби и сметанов сос

Свинско с праз, гъби и сметанов сос
Снимка: Шеф Желязков - Жечо Танев
1 / 2
19/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Вкусно и лесно ястие, с което да зарадвате близки и приятели Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 кг
  • праз - 1 стрък
  • чесън - 3 скилидки
  • мариновани гъби - 1 буркан
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • За соса
  • готварска сметана - 250 мл
  • масло - 1\4 пакетче
  • брашно - 1 с.л.
  • За украса
  • праз - зелената част на два стръка пресен лук + стрък праз около 10 см
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязвате месото на кубчета, поръсвате със сол и черен пипер. В тенджера със загрятото вече олио добавяте месото.

Режете праза на жулиени и го добавяте към месото и започвате да пържите, след което добавяте и отцедените и нарязани мариновани гъби, скилидките чесън и задушавате под капак до готовност. По желание може да добавите и малко от сока на гъбите.

В сух тиган на загрят котлон запичате брашното. Сваляте от котлона и слагате касерола да се загрее. В нея слагате маслото и щом се разтопи добавяте запеченото брашно. Бъркате енергично, докато придобие леко златист цвят.

Снемате от котлона и при непрекъснато бъркане наливате сметаната, връщате отново на котлона и бъркате от две до три минути, като внимавате да не загори. След което смесвате соса с готовото месо и монтирате ястието с няколко бучки студено масло за блясък и вкус.

Гарнирате в чиния, в която слагате ринг в средата, пълните го с ястието и притискате добре. Внимателно изваждате ринга, за да не се рападне получената форма.

Украсявате отстрани със стрък праз, направен във формата на палма, добавяте нарязана на ситно зелената част на два стръка пресен лук и сипвате от соса. Към така сервираното ястие е подходящо червено вино, да кажем мерло.

Наздраве за красивите моменти, споделени около масата, с вашите близки и приятели! Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
30
21
10
Дай твоята оценка: