Торта Шоколадова паяжина за Хелоуин

19/10/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваИноватор4944022392
"Хелоуин наближава, зарадвайте децата с тази невероятна торта "
Приготвяне35 мин.
Готвене70 мин.
Общо105 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо689
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Измийте и нарежете тиквата на парчета без да я белите от кората. Поставете в тенджерка, заедно с маслото и залейте с вода, колкото да я покрива добре. Сварете за 20 минути и отцедете. Оставете да се охлажда.

2. В купа пресейте брашното с пудрата захар. Нарежете вътре маслото на малки парченца (то трябва да е твърдо и студено). Започнете да размесвате с пръсти, докато се образуват трохи и тогава сложете жълтъка и лъжицата или две студена вода. Омесете сравнително твърда топка тесто, която оставете в хладилник за 30 минути.

3. През това време обелете от кората полуизстиналата тиква. Чукнете при нея яйцата, сложете кондензираното мляко и ванилията. Пасирайте до хомогенна смес и накрая сложете лъжиците смлени бадеми и грис. Разбъркайте добре.

4. На набрашнен плот разточете тестото на тънка кора, по-голяма от диаметъра на тавичката за печене, с която разполагате (22-24 см, за предпочитане с падащо дъно) и с нея покрийте дъното и част от стените ѝ, подгъвайки тестото. Поставете в загрята на 200 градуса фурна и запечете за 6-7 минути.

5. Извадете блата от фурната и я намалете на 180 градуса, като през това време докато се постигне тази температура той ще се втвърди и поизстине малко. Излейте върху него тиквената смес, поръсете с кедровите ядки и печете 40-45 минути.

6. За декорацията ни за Хелоуин разтопете на водна баня шоколада и маслото със млякото, което ни е нужно за разреждане на сместа, за да ни е по-лесно да работим с нея.

7. Върху хартия за печене или алуминиево фолио изливайте по една чаена лъжичка от шоколада в обла форма и после с клечка за зъби или друг удобен за вас тънък предмет взимайте по малко шоколад и оформяйте крачета. Направете си толкова паячета колкото желаете, но оставете половината смес. Паячетата поставете внимателно, легнали в хладилник или фризер, за да се втвърдят.

8. С останалия шоколад "нарисувайте" паяжината върху повърхността на тортата. Аз го правих с лъжица, взимайки малко от шоколадовата смес и "рисувайки" с ръба на лъжицата правех окръжностите и линиите.

9. Оставете тортата в хладилник, за да се втвърди украсата и тогава подредете паячетата върху паяжинката им.

10. Сервирайте тортата добре охладена, защото ако се затопли, декорацията се размеква леко и паячетата може да се деформират.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 13
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Теодора Мещерова
Дани, Дани! Какво да ти кажа- за пореден път невероятна!
1
0
Йорданка Ковачева
Теди, много ти благодаря за комплимента :)
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
19.10.2017 18:16
И аз не съм фен на Хелоуин, лично за мен е пълна простотия, ама хора разни...
Но пък определено съм фен на сладкиша ти, паяжината си я изпипала, а тези паячета са супер сладки :)
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря ти, Сия :) само заради милите ви коментари дори ,си е заслужавало да се постарая с декорацията :) А Хелоуин да си празнува който иска, ние пък ще си похапваме вкусни сладкиши с тиква -декорирани или не;)
0
0
Елена Стефанова Йорданова
Уауу..страхотнаа:)
2
0
Йорданка Ковачева
Благодаря Ели :) Не съм фенка на Хелоуин, но реших този път да приготвя и аз нещо по негов повод. Тази торта е лесна и вкусна, а декорацията е малко "играчка",но си заслужава, защото става много ефектно. :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв