Вкусна чорбичка с леща и тиква

20/10/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2122581401
"Нещо вкусно, подходящо за всеки ден "
Приготвяне15 мин.
Готвене70 мин.
Общо85 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо271
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата17
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • леща - 380 г
  • тиква - 150 г
  • лук - 1 глава, средна големина
  • чесън - 3 скилидки
  • чушки - 1 бр. малка червена
  • чушки - 1 бр. малка зелена
  • целина - 1 стрък с листата
  • моркови - 1 бр.
  • доматен сос - 2 - 3 с.л.
  • олио - 100 мл
  • чубрица - на вкус, ронена
  • червен пипер - 3 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 щедра щипка
  • лют червен пипер - 1 ч.л. едро смлян
  • брашно - 1 - 2 с.л. по желание, за сгъстяване
  • телешки бульон - 1 кубче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Накълцайте и запържете лука и целината до омекване в загрятото на умерен огън олио.

2. Прибавете нарязаните на кубчета чушки, морков и тиква и гответе още 5-6 минути, след което сложете доматеното пюре и червения пипер. След още 3 минути налейте около 1.8 литра вода и кубчето бульон.

3. Увеличете огъня и щом водата заври, сипете лещата, предварително измита старателно със студена вода. Подправете с едро смления лют червен и черен пипер.

4. Варете според указанията на пакета, тъй като има различни видове леща, които се нуждаят от различно време за варене. Ако вашата има нужда от повечко такова, то оставете зеленчуците малко по-сурови при предварителната подготовка.

5. Малко преди края на варенето пуснете вътре скилидките чесън цели, леко смачкани с помощта на широката част на ножа. Доовкусете с чубрицата и сол на вкус.

6. Ако желаете по-гъста чорбичка разтворете 1-2 супени лъжици брашно в малко студена вода и разбийте добре, за да няма брашнени топчета. Сложете 1 чирпак от горещия бульон от лещата и върнете обратно в тенджерата. Варете още няколко минути и отстранете от огъня.

Тиквата придава по-нежен вкус на иначе добре познатата ни леща яхния!

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар