Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Поширани Круши»Десерт от поширани круши и сладко от френско грозде

Десерт от поширани круши и сладко от френско грозде

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Десерт от поширани круши и сладко от френско грозде
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
20/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Изискан десерт за специалните гости и специалните моменти"

Необходими Продукти

  • круши - 4 бр. (Вилямова масловка)
  • червено вино - 450 мл.
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • мандарини - кората от 1 бр.
  • кафява захар - 140 г
  • сладко от червено френско грозде - 2 с.л.
  • индрише - 2 листа
  • канела - 1 пръчка
  • карамфил - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща касерола, в която да се вместят крушите, изсипваме червеното вино (аз използвах ароматен сорт Мерло). Добавяме захарта, меда и ароматите - канела, индришето и карамфил. Добавяме изцедения лимонов сок и кората от мандарината.

Сместа се загрява на слаб огън, като се разбърква периодично докато се разтопи захарта.

През това време обелваме крушите, като запазваме техните дръжки. Този сорт е с характерно фино плодово месо, сладко със силен специфичен аромат. Много подходящ за този изискан и семпъл десерт.

Внимателно ги прибавяме към ароматната сладост. Увеличаваме температурата до кипване, след което оставяме крушите да къкрят в незахлупения съд за 25 минути (температурата на поширането е 73 градуса), като се съобразяваме със сорта, големината и зрелостта на крушите.

Внимателно прехвърляме плодовете в чинии за сервиране. Отстраняваме ароматите от соса, към който добавяме сладко от червено френско грозде. Оставяме да се редуцира, до желаната от нас гъстота.

Прецеждаме я и с нея обливаме крушите, като с част от плодчетата на касиса декорираме около крушата.

По желание можете да поднесете със сметана или сладолед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: