Поширани круши Хубавата Елена

21/10/2017
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф68169444201
"Легендата разказва, че Троянската война не е започнала заради Хубавата Елена, а защото Парис изял пошираните круши на Менелай "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо735
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • круши - 6 бр.
  • вода - 1 литър
  • захар - 500 г
  • черен шоколад - 150 г
  • сметана - 120 мл висок процент
  • ванилия - 1 бр. шушулка
  • канела - 1 бр. пръчка
  • звездовиден анасон - 2 бр
  • какаови зърна - няколко щипки сух чай
  • лимонова кора - парче от цяла кора
  • портокалова кора - парче от цяла кора
  • ром - 1 капачка
  • мента - стръкче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Водата и захарта се смесват и се поставят на умерен котлон. Разбърква се, докато се стопи захарта. Добавя се ванилията и всички други изброени аромати. Намалява се силата на огъня да къкри.

2. През това време се обелват крушите, но се запазват дръжките им. Внимателно се отрязва дъното им, но така че крушата да стои изправена. Сваряват се захлупени с капак в сиропа за около 20-30 минути, или докато тънък нож свободно преминава през крушата.

Изваждат се и се поставят в гевгир да се отцедят. Охлаждат се в хладилник. Разтопява се шоколадът на водна баня, добавя се и сметаната. Разбърква се до еднородна смес.

3. Сервира се круша, обляна в леко топъл шоколад.

4. Мента за разкош.

Източник: Cook with a Smile - Кремена Русева

Забележка: Мога само да благодаря на кулинар Кремена Русева! Разкошни, ухаещи на всякакъв аромат круши. Сочни, дъхави и заливката от шоколад им стои прекрасно.

Могат да се поднесат с топка бита сметана или топка сладолед, но за мен толкова са хубави и така, че е напълно излишно.

Крушите, които съм ползвала, са с дебела жълто-зелена кора от сорт Уилямс (Вилямова масловка). Трябва да са добре узрели, стегнати, за да не се разпаднат когато се пошират.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар