Погача Тиква за Хелоуин

22/10/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6734692876
"Закачлива и ужасно вкусна погача за празника, който децата толкова обичат "
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо298
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно - 740 г +за доизмесване
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 25 г прясна
  • тиква - 350 г почистена, без семки и кори
  • бульон - 130 мл от варенето на тиквата
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • олио - 2 с.л. +за намазване
  • масло - 20 г
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сварете тиквата в леко подсолена вода и я пюрирайте. Отделете 130 мл от бульона, в който е вряла, а останалия изхвърлете. Оставете да се охладят, но не и да изстиват съвсем.

2. Разтворете маята, 1 с.л. от захарта и 2 с.л. брашно в леко топлия тиквен бульон и покрийте съда с кърпа за 8-10 минути, за да шупне.

3. Пресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче. Отделно разбийте яйцата (единия жълтък оставете за намазване накрая) с останалата захар, олиото, щипките сол и оцета. Ако искате погачата ви да е по-сладка сложете още захар.

4. Сипете в кладенчето яйчената смес, тиквеното пюре и втасалата мая и замесете средно меко тесто, като си добавяте още малко брашно при месенето. Оформете топка и я намажете с олио. Върнете в купата и оставете на топло да втаса около 1 час.

5. Втасалата топка тесто разточете на дебела кора и я прегънете от 4-ри краища, след което я обърнете обратно и с ръка подпъхнете навътре, оформяйки топка.

6. В средата направете дупка и с остър нож прорязвайте надлъжно от дупката към основата, оставяйки около 6 см. от разрез до разрез. По този начин ще постигнем форма на тиква. Оставете отново да втаса за 30-40 минути.

7. Разбийте заделения по-рано жълтък с малко олио или 1 с.л. прясно мляко и с тази смес намажете тиквата.

8. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 35 минути или до суха клечка.

9. Когато извадите от фурната намажете погачата с маслото и завийте с чиста кърпа за около 10 минути.

10. Преди да поставите на трапезата украсете със зелени листенца по избор или със предварително заделена от тиквата дръжка, която поставете в дупчицата по средата. Украсете празничната трапеза с тази хубава, вкусна погача-тиква!

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар