Пухкава домашна погача

22/10/2017
Таня Левенова
отТаня ЛевеноваПомощник Готвач133482231
"Дом, в който ухае на домашно приготвена погача, никога няма да остане без гости "
Приготвяне50 мин.
Готвене45 мин.
Общо95 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 644
  • Преглеждания за месеца666
  • Преглеждания за седмицата55
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се поставят 2-3 с.л. брашно, натрошената мая и топлата вода. Изчаква се да се активира за около 20 минути. След това с добавяне на още пресято брашно и останалите продукти се замесва тесто.

От олиото се поставят 3 с.л. в тестото, като към края на месенето тестото се разтяга напред и там се полива още 2 с.л. от него.

Омесва се добре докато олиото се поеме от тестото. Това се прави два пъти. Тестото се оставя да втаса хубаво за около час. След това от него се късат две равни части - около 120 г всяка.

Едната част се разточва на половин см като елипса, полива се с олио и се оформя на руло. Със същата дължина се разточва отново елипса, която се нарязва по средата на равни ивици, малко по-големи от сантиметър. Хваща се най-горната ивица и се промушва към следващата. Така оформена плетеницата се поставя върху рулото и се оформя.

Поставя се в единия край на тавата /32см/, покрита с хартия за печене. По същия начин се прави още едно плетено руло, което се поставя срещуположно на първото руло. След това от тестото се откъсва част, която се разточва на правоъгълник.

В долната му част се нарязват ивици, които трябва да са дълги около 20 см. Кората се намазва с олио без ивиците. Ивиците се хващат по 3 и се сплитат. Така оформена кората се навива на руло, като се внимава плетките да останат отдолу.

Рулото се поставя под предишните рула в средата. От тестото се откъсва топка за средата и една малка част, която се разточва, и с валяк за тесто се изрязват фигури. Те се поставят върху топката, оформя се и се поставя в средата.

От останалото тесто, разделено на 4 части, се точат кори. Те се намазват с олио, редят се една върху друга, раздърпват се леко с ръце. Корите се нарязват на 8 части и на всяка се прави прорез по средата. Върха се промушва отдолу нагоре и се оформя лист.

От двете празни страни се редят по 3 листа. Оформената пита се оставя за 20 минути да втаса леко, след което се намазва с жълтъците навсякъде. Погачата се поставя в студена фурна, която се включва на 180 градуса и се изпича до готовност-около 40-45 минути.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар