четвъртък, 24 април

Понички

Публикувана от:
Видяно: 24 064 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Тестени десерти
Рецепта за Понички
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции25-30 бр.

Необходими Продукти

  • яйца - 2 - 3 броя
  • захар - 70 г
  • брашно - 700 г
  • мая - 14 г суха
  • ванилия - 2 - 3 пакетчета
  • есенция - 1/2 ромова
  • сол - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 250 г
  • масло - 100 г разтопено

Приготвяне на Понички

Пресейте брашното и отделете от него 100 г. Към останалото добавете сухата мая, захарта и разбъркайте. В кладенче по средата прибавете затопленото прясно мляко, солта, яйцата, ванилията и ромовата есенция.

Постепенно замесете гладко тесто, като добавяте и заделеното брашно и накрая - разтопеното масло. Месете, докато се получи меко и гладко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.

От него разточете кора с дебелина около 1, 5 см и с помощта на чаша изрежете поничките. Изрязваме поничките. Подреждайте кръгчетата върху набрашнена повърхност и отново ги оставете да втасат покрити.

Загрейте мазнина за пържене и изпържете поничките от двете страни. Пържете на по-ниска температура, за да не останат поничките сурови отвътре.

Готовите понички по желание може да поръсите с пудра захар или да ги напълните със сладко по избор.

4,3809523809524 от 21 Гласа

Отзиви (3)

  • 0
    0
    Отговор
    Илияна Апостолова
    Илияна Апостолова

    2013-04-04, Оценка 3 от 5 за Понички

    Аз го разбирам така- прави се кладенче в 600-те гр. брашно като в процеса на месене се добавят заделените 100 гр. А за втасването- зависи колко е топло помещението, но не по-малко от половин час. Трябва тестото да стане двойно. Аз съм оставяла тесто да втасва час, че и повече.
  • 0
    0
    Отговор
    teodora

    2013-04-04, Оценка 4 от 5 за Понички

    Здравейте кладенчето трябва да го направа в 100 грама брашно или в 600 грама брашно а и още нещо накрая 100 и 600 грама тесто се смесват нали................само това ми е не ясно много ви благодаря предварително
  • 0
    0
    Отговор
    ecobiofarm
    ecobiofarm

    2013-02-08, Оценка 3 от 5 за Понички

    Здравейте, по колко горе доло време трябва да оставя тестото да втасва двата пъти ? Благодаря !

Вкусна и бърза рецепта за Понички. Намери ли това, което търсиш? Разгледай другите ни специалитети за Понички. Доказани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Понички в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.