Понички

Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваИноватор / Автор
20/08/2012
"Никой не може да устои на тези понички, а и не бива. Знаете ли с колко любов са приготвени?"
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции25-30 бр.
Сготви+2 точки
1 Потребител и ти сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо36 634
  • Преглеждания за месеца1097
  • Преглеждания за седмицата388
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца - 2 - 3 броя
  • захар - 70 г
  • брашно - 700 г
  • мая - 14 г суха
  • ванилия - 2 - 3 пакетчета
  • есенция - 1/2 ромова
  • сол - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 250 г
  • масло - 100 г разтопено

Приготвяне на Понички

Пресейте брашното и отделете от него 100 г. Към останалото добавете сухата мая, захарта и разбъркайте. В кладенче по средата прибавете затопленото прясно мляко, солта, яйцата, ванилията и ромовата есенция.

Постепенно замесете гладко тесто, като добавяте и заделеното брашно и накрая - разтопеното масло. Месете, докато се получи меко и гладко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.

От него разточете кора с дебелина около 1, 5 см и с помощта на чаша изрежете поничките. Изрязваме поничките. Подреждайте кръгчетата върху набрашнена повърхност и отново ги оставете да втасат покрити.

Загрейте мазнина за пържене и изпържете поничките от двете страни. Пържете на по-ниска температура, за да не останат поничките сурови отвътре.

Готовите понички по желание може да поръсите с пудра захар или да ги напълните със сладко по избор.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4
Общо 26 гласували
5 11
4 7
3 5
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Аз го разбирам така- прави се кладенче в 600-те гр. брашно като в процеса на месене се добавят заделените 100 гр. А за втасването- зависи колко е топло помещението, но не по-малко от половин час. Трябва тестото да стане двойно. Аз съм оставяла тесто да втасва час, че и повече.
1
2
teodora
04.04.2013 13:48
Здравейте кладенчето трябва да го направа в 100 грама брашно или в 600 грама брашно а и още нещо накрая 100 и 600 грама тесто се смесват нали................само това ми е не ясно много ви благодаря предварително
0
0
Здравейте, по колко горе доло време трябва да оставя тестото да втасва двата пъти ? Благодаря !
1
0

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с