Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Крайшник с кайма

Крайшник с кайма

Крайшник с кайма
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 4
25/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Ако огладнявате само докато го гледате, значи и вие сте лакомници като нас"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • вода - 100 мл за маята
  • прясно мляко - 200 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • маргарин - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • брашно - 800 г
  • плънка
  • сирене - 150 г
  • кайма - 250 г
  • лук - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • олио - 4 с.л.
  • домати - 1/2 бр.
  • кимион
  • чубрица
  • риган
  • кашкавал - 100 г
  • яйца - 1 бр. за заливката
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода се натрошава маята и разбъркваме с 1 ч. л. захар. Оставя се да шупне, после с останалите продукти се замесва меко тесто и оставяме да втаса. Разделя се на две части, едната по-малка за средата.

Голямото тесто се разточва на голям правоъгълник, намазва се с олио и поръсваме с натрошено сирене. Навива се руло, леко се усуква и поставяме върху хартия за печене във формата на венец.

Малката част се разточва на кръгла питка и поставяме в средата, като леко се издигат краищата като кант. В тиган с олио се запържва ситно нарязан лук, добавя се ленти чушка и настърган морков.

Когато омекнат се добавя каймата, бъркаме да стане на трохи. Добавя се настърган домат и овкусяваме с кимион, риган, чубрица и щипка черен пипер.

Задушава се докато почти изври течността и снемаме от котлона. Върху кръглата питка се нареждат тънки плочки от половината кашкавал, а върху него плънката с кайма.

Крайшникът се намазва с разбит жълтък и поръсваме с микс от семена. Печем в загрята фурна 180 градуса за 30 минути. Изважда се и каймата се залива с разбито яйце и останалия настърган кашкавал.

Връща се за още 10 минути във фурата да стегнат яйцата и изваждаме тавата. Сервираме с пресни домати и краставици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: