Телешко Вайсбрат с ориз и подправки на фурна

25/10/2017
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф73669845611
"Гурме предложение между приятели - няма да ни откажете, нали?"
Приготвяне25 мин.
Готвене80 мин.
Общо105 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 485
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • телешко вайсбрат - около 500 г
  • ориз - 200 г дългозърнест
  • сол - 1 ч. л.
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 средно голяма глава
  • червен лук - 1 малка глава
  • черен пипер - 1 ч. л.
  • индийско орехче - 1/4 ч . л.
  • куркума - 1/4 ч . л.
  • канела - 2 щипки
  • риган - 2 щипки сух
  • дафинов лист - 1 бр.
  • рас ел ханут - 1/2 ч. л.
  • зехтин
  • масло - 2 ч. л.
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото месо се почиства от всякакви ципи, ако има такива. Нарязва се на големи парчета и се поставя в 1 л студена вода на котлон, заедно с 1 ч . л. сол и няколко зърна микс от черен пипер. Вари се в тенджера под налягане за около 40 минути. След като се извади бульонът се запазва. Месото трябва да е видимо разварено.

В тиган се сгорещява на умерен котлон зехтин с маслото. Наситнява се лукът и се добавя, разбърква се докато стане стъклен и се прибавят морковите, нарязани на тънки клинове. Разбъркват се, за да се овалят в мазнината. Готви се за още около 1-2 мин.

Оризът, турски дългозърнест, се изсипва наведнъж и се разбърква. Оставя се да се запържи за около 2-3 минути да стане стъклен, от външната страна да е прозрачен, а отвътре да е с видимо млечно бяло зърното. Добавя се бульон около 300-350 мл, още малко сол, прясно смляно индийско орехче, куркума, канелата, риган, дафинов лист и подправката рас ел ханут, която е много подходяща за готвене на ориз.

Оставя се да къкри, добавят се и парчетата сварено телешко. Ако е необходимо се добавя още малко гореща вода. Оставя се на умерен котлон да къкри за около 5-7 минути. Сваля се от огъня и се изсипва в намаслена с масло тавичка за печене.

Пече се на 180 градуса за не повече от 15 минути. По време на печенето, ако е необходимо, се добавя още малко вода. Изважда се от фурната и се завива с алуминиево фолио за около 10 мин.

Поръсва се с наситнен магданоз.

Забележка: Това е елементарно и лесно ястие с ориз. Всички подправки според мен са задължителни, освен подправката рас ел ханут, която може да се изключи при липса, въпреки че се предлага в магазинната мрежа, също така и дългозърнест ориз. Той не се разварява и остават цели зърната.

Телешкото месо трябва да е изключително постно, затова съм ползвала Вайсбрат, една от най-добрите части на телето. То е крехко и с приятен аромат. Маслото винаги е задължително при приготвянето на ориз, защото двата продукта много се обичат, а и по принцип ориз се готви само с масло, но аз съм добавила и зехтин за по-лек и диетичен вкус.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар