Медена торта с банани

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Медена торта с банани
Снимка: Христилияна Димитрова
2 / 3
25/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"По-сладка от мед и завладяващо ароматна"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • брашно - 2 ч.ч.
  • мед - 5 - 6 с.л.
  • захар - 160 г
  • сода за хляб - 1 ч.л..
  • яйца - 2 бр.
  • краве масло - 60 г
  • За крема
  • крем за бисквитена торта - 1 бр.
  • банани - 4 бр.
  • кокосови стърготини - 100 г
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 100 грама
  • За украсата
  • сметана - 400 г
  • орехи - смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете:

В малка тенджерка се слага кравето масло. То се разтопява на водна баня. След като се разтопи се прибавят захарта и медът. Бърка се непрекъснато, докато медът и захарта се разтопят. Трябва да се получи еднородна смес.

След това тенджерата се сваля от котлона. Към сместа се прибавя яйцето. Разбърква се хубаво. След това се прибавя и содата за хляб. Отново се разбърква.

Брашното се пресява и след това се прибавя постепенно към медената смес. Замесва се меко тесто. Готовото медено тесто се увива хубаво в стреч фолио и се прибира в хладилника за 20-30 минути.

След това меденото тесто се вади от хладилника и се разделя на 7-8 топки. Всяка топка тесто се разточва на кръг. С помощта на чиния се изрязват хубави кръгли блатове. Тава се намазва леко с олио. Слага се разточеният блат.

Блатовете се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса. Всеки блат са пече за около 5-6 минути. Веднага след като се извади от фурната блата се се маха от тавата. Това се повтаря и с останалите топки тесто.

Бананите се режат на кръгчета. След като медените блатове са готови се приготвя кремът. В тенджера се сипва 900 мл прясно мляко и се слага на котлона. В отделна купичка се изсипва кремът за бисквитена торта и се прибавя захарта.

След това се изсипва и 100 мл прясно мляко. Разбърква се, за да се разтопи захарта и да се получи еднородна смес. Когато млякото се затопли, малко преди да заври се прибавя разбитият крем. Кремът се прибавя постепенно, като постоянно се бърка. Бърка се, докато кремът се сгъсти.

След като кремът е готов се сглобява тортата. В поднос се слага един блат, отгоре се намазва с крема и се редят нарязаните банани. Отгоре се слага следващият блат, крем и се поръсва с кокосови стърготини.

Така се редуват ред банани, ред кокосови стърготини. Това се повтаря, докато свършат блатовете. Отгоре са завършва само с крем. Сметаната се разбива и с нея се украсява сглобената торта. След това се поръсва със смлените орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христилияна Димитрова
Христилияна Димитрова
Благодаря, Сия. Тортата е страхотна на вкус, не че е моя.....
25.10.2017 20:10
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотна ти е тортата, Хрисе , като гледам това парче в разрез колко е сочно и богато на крем и блатове със сигурност е супер вкусно :)
25.10.2017 18:58