Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак-венец, месен в хлебопекарна

Козунак-венец, месен в хлебопекарна

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3792k6662k6
Козунак-венец, месен в хлебопекарна
Снимка: Станислава Армянова
1 / 5
26/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Козунак, приготвен с помощта на хлебопекарната - гарантирано вкусен резултат"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 180 г
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 600 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • заквасена сметана - 150 г
  • сол - 1 щипка
  • коняк - 1 с.л. (ром)
  • есенция - 1 капсула ванилия
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • портокалови кори - от 1/2 портокал
  • портокалов сок - сок от 1/2 малък портокал
  • мас - 30 г
  • масло - 40 г
  • стафиди - 50 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • мляко - 1 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • по желание
  • бадеми - филирани
  • захар - 1/2 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготвят се продуктите така:

- разбиват се яйцата;

- отмерва се захарта, брашното;

- свинската мас и кравето масло се смесват и разтопяват. Свинската мас може да се замени с 40 мл олио;

- нарязват се корите от лимон и портокал. Изцежда се сокът.

В кошницата на хлебопекарната се слагат първо течните съставки в следната последователност: яйца, прясно мляко, заквасена сметана, коняк, есенция ванилия, сок от портокал. Изсипва се захарта и се слага щипка сол.

Най-отгоре се слага брашното, а върху него се изсипва маята (тя не трябва да има допир с течните съставки). Слагат се и нарязани/настъргани корите от лимон и портокал. Пуска се хлебопекарната на програма за тесто.

След 10 минути се отваря и през 2-3 минути се слага по 1 с.л. от разтопената смес мас+масло. Преди всяко добавяне на нова лъжица мазнина, старата трябва да е поета изцяло от тестото (това е едно от условията за получаване на конци).

След като програмата изключи (при мен 90 минути), се изважда и омесва върху намазнена повърхност. Получава се тесто около 1230 грама. Разделя се на 3 равни топки с големина 400-410 грама. От всяка топка се оформя фитил, който се сплесква и по средата се слагат от стафидите. Краищата се прихлупват и се оформя отново фитил.

Трите фитила се правят с еднаква дължина. Оплита се козунакът като плитка, като фитилите се приплъзват по мазната повърхност. Форма за кекс се намазнява и се застила с хартия за печене. Козунакът се прехвърля като краищата се завързват на възел и се подпъхват отдолу.

Оставя се да втаса. Слага се в студена фурна на 190 градуса. Оставя се 15 минути. През това време се разбива жълтъкът и се добавят зехтинът и млякото. В купичка се смесват захарта с 1 с.л. вода.

Изважда се след 15-те минути и се намазва бързо с жълтъка и се поръсва с мократа захар (бадеми). Връща се във фурната и се пече още 20-25 минути, като се наблюдава да се изгори. Когато е готов се изважда и се изчаква да изстине.

Забележка: Дължината на фитилите зависи от обиколката на тавата, в която ще се пече венецът. Аз го пресмятах, като диаметърът на тавата умножих по 3. Моята форма е 26 см, но може и в малко по-голяма да се прави. 26*3=78см. Тоест фитилите трябва да са с приблизителна дължина 75-80 см.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: