Погача за Димитровден

26/10/2017
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1358137713854
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 813
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и отделете около една кафена чашка, добавете захарта и разбъркайте да се стопи, поръсете с брашно и оставете да се активира.

Разбийте яйцата, но преди това отделете единия жълтък за намазване, сипете останалото мляко и олио.

Пресейте брашното и замесете едно хубаво гладко тесто, намажете с олио и покрийте, оставете да втаса. Оформянето не е сложно, разделете тестото на 2 части и едно малко топче за декорация.

Едната част трябва да е 2 пъти по-голяма от другата, от нея се разделят 4 топки, всяка се разточва на обла кора, мажат се с масло без последната. Разрязвате на 8 части, като оставите средата цяла.

Хващате 1 листо и режете на три ленти, опитате на плитка, другото листо режете по средата и промушвате краищата му надолу.

Така процедирате с всички листа, другата част тесто разточвате на голяма кора, намазвате със масло и навивате на руло, режете на малки рулца и ги редите по края на тавата.

От най-малкото топче тесто разточвате малка кора и изрязвате сърца или други формички, цветя.

Центърът може да оформите с топче тесто и да поръсите със семена а може и като мен да оформите бяла роза от тесто за декорация - брашно, нишесте, вода и сол.

Оставяте питката да втаса, след което я намазвате и печете в загрята фурна на 160 градуса за 40 минути.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Emilia Vardarova
Emilia Vardarova
27.11.2017 02:02
Много Ви благодаря за допълнителните снимки:) С тях нещата са напълно ясни:)
0
0
Emilia Vardarova
Emilia Vardarova
25.11.2017 21:07
Здравейте, погачата изглежда страхотно. Казвате че офирмянето било лесно, но по описанието никак не е ясно- като например дали корите след като са намазани с масло се слагат една върху друго, обла кора- кръгла или елипса, това вземате едно листо- на кое казвате листо ?
Бихте ли могла да опишете по- добре или да качите още снимки или видео.
Благодаря предварително!
1
0
Ваня Георгиева
Благодаря за коментара! Наистина описанието на една питка не е лесно и е трудно разбираемо за тези които не са се занимавали с този вид рецепти и оформяне. Аз също сама съм се учила от клипчета в нета, никой не ми е показвал но от клип е съвсем по лесно и разбираемо. Добавих още две снимки дано са ви от полза. А клипчета правят администраторите на която рецепта решат. Лека вечер от мен! :)
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!