Арабски дюнер по домашна рецепта

27/10/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач303132315
"Не гледайте нашия дюнер - ако искате да го опитате, си го пригответе сами вкъщи по тази рецепта "
Приготвяне30 мин.
Готвене10 мин.
Общо40 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 461
  • Преглеждания за месеца2026
  • Преглеждания за седмицата231
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • пилешки гърди - 2 бр. филета
  • сол
  • кимион
  • кайенски пипер
  • Тесто за питките
  • брашно - 450 г + още при замесването
  • мая - 7 г суха, на Йоткер
  • бакпулвер - 1 - 2 щипки
  • вода - 350 мл
  • оцет - 1 ч.л.
  • растителна мазнина - 3 с.л. + още за намазването на тигана
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • Сос за дюнерите
  • майонеза - 350 г домашна
  • кисело мляко - 200 мл цедено
  • картофено пюре - 4 с.л. на люспи (не на прах) или 1 бр. голям сварен картоф
  • чесън - 4 скилидки
  • индийско орехче - 1 к.л. прясно настъргано
  • кимион - 1 к.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • сол - на вкус
  • За майонезата
  • яйце - 1 бр. на стайна температура
  • растителна мазнина - 300 мл
  • лимон - сокът на 1/2 плод
  • сол
  • бял пипер
  • черен пипер
  • За гарнитурата
  • пържени картофки
  • зеле - 1 ч.ч., червено, нарязано
  • домат - 4 бр., чери
  • краставица - 1/2
  • царевица - по желание
  • сусамови семена - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното със солта и бакпулвера. Правим кладенче, в което изсипваме активиралата се със захар и топла вода мая. Добавяме олиото (зехтин) и оцетът. Замесваме меко и стегнато тесто, което оставяме 35-40 минути да почине.

Разделяме го на 8 топчета, които разточваме на много тънка кора около 1 мм (предварително си разточвам всички питки и редя една върху друга, като помежду им поръсвам много леко брашно, да не се слепят евентуално)
Тигана, който ползвам за изпичането на вкусните арабски питки, е с диаметър 30 см.

След като тиганът се е загрял добре, го намасляваме с марлен тампон. Изпичаме питките, като температурата на печенето е средна.

Щом питката има тук-там кафяви петънца, значи е готова. Подреждайте вашите арабски питки върху дървена дъска и покрийте с чиста кърпа, която ще ги задуши и ще държи топли до момента на сервиране.

Към разбитата готова майонеза прибавяме всички съставки за соса. Пасираме и оставяме за 35 минути в хладилник.

През това време картофът или картофеното пюре ще поемат от течността в соса и така ще обработим желаната от нас консистенция.

Пилешкото филе овкусяваме със сол и кимион. Поставяме го в намазнено алуминиево фолио, опаковаме го като бонбон и печем в загрят грил тиган. Нарязваме го та ситни късчета.

Зеленчуците нарязваме на тънки резени.

Сглобяването е лесно, първо намазвам питката със соса, разпределям резените зеленчуци, разпределям равномерни месото и картофките. Свивам питката, увивам я в хартия за печене и поднасям с още ароматен чеснов сос.

Домашно приготвени, те са за предпочитане, защото знаем произхода на съставките.

Съвет: За вегетарианците като мен комбинацията е различна. Добавете сварена царевица повече салата и картофки, сусамови семена или съставки в комбинация по ваш вкус.

Може да сложите повече лют пипер.

Оцетът прибавяме, за да не се свива тестото.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар