Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Чеснов хляб с маково семе

Чеснов хляб с маково семе

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3041k7
Чеснов хляб с маково семе
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 2
28/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 20 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • чесън - 7 скилидки смлян
  • маково семе - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в 100 г от подгрято прясното мляко, захарта и 1 с.л. брашно, за да се активизира. В пресятото брашно се добавя солта, останалото мляко, белтъка от яйцето, активираната мая, олиото и солта.

Бърка се с помощта на лъжица, когато тестото се събере, се измесва на ръка върху набрашнен плот. Измесеното тесто се разделя на 4 топки и се оставя да втаса /да удвои обема си/.

Когато тестото е готово, всяка топка се измесва пак с малка част от смляния чесън и с ръце се разтегля на дълго въже с дължина 30 см.

Получените въженца се омотават едно около друго две по две и се поставят във форма за кекс /продълговата/, застлана с хартия за печене.

Намазват се с разбитият жълтък и се поръсват с маковите семена.

Чесновият хляб се пече до златист цвят, като се поставя в студена фурна и се загрява до 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: