Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Пасти»Сиропирани тортички с крем

Сиропирани тортички с крем

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Сиропирани тортички с крем
Снимка: Илияна Димова
1 / 5
29/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Открихме най-ефикасното средство против безсмислени диети - представяме ви тези чудесни сиропирани тортички с крем"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 7 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • брашно - 12 с.л.
  • захар - 9 с.л. кристална
  • За крема
  • пудинг - 1/2 пакетче нишесте ванилия
  • прясно мляко - 1 и 1/2 ч.ч.
  • краве масло - 30 г
  • захар - 5 с.л. кристална
  • есенция ром - няколко капки
  • За сиропа
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч. кристална
  • вода - 5 ч.ч.
  • есенция ром - няколко капки
  • Допълнително
  • течна сметана - 200 мл сладкарска
  • млечен шоколад - 100 г
  • масло - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • сладкарска сметана - спрей
  • какао
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме блата, като разбиваме яйцата и захарта, докато станат на пухкав крем. Внимателно прибавяме ванилията, бакпулвер и брашно, постепенно - лъжица по лъжица да получим тесто с консистенция като пандишпанено.

Изсипваме тестото в голяма квадратна тава на фурната, покрита с хартия за печене, и изпичаме блата на 180 градуса до готовност.

Сиропа приготвяме, като карамелизираме захарта (1 и 1/2 ч.ч.) и когато е готова, наливаме внимателно топла вода (5 ч.ч.). Сместа много пръска и внимаваме. Сваряваме карамелен сироп. Ароматизираме с няколко капки течна есенция ром и оставяме сиропа да се охлажда.

Приготвяме крема, като в прясно мляко слагаме захар (5 с.л.) и когато заври, наливаме разтвореното нишесте в прясно мляко (1/2 ч.ч.). Разбъркваме и сваряваме крем.

Дръпваме от котлона и прибавяме краве масло (30 г) и есенция ром няколко капки. Разбъркваме периодично, докато се охлади кремът.

Течната сладкарска сметана разбиваме с миксер до сгъстяване. Смесваме охладения крем и разбитата сметана хомогенно.

Шоколада начупваме на парченца. Слагаме в тенджерка, смесваме с прясно мляко 1 с.л. и малко краве масло (1 с.л.). Разтапяме на водна баня. Дръпваме от котлона и охлаждаме. Прибавяме към крема от пудинг и сметана и разбъркваме.

Изпечения блат нарязваме на дълги ленти (6 бр.). Запазваме три от лентите цели, а другите нарязваме на парченца. Сиропираме с охладения карамелена сироп така, както са в тавата.

Приготвяме една или две форми, в които ще подредим тортичките. Запазените дълги ленти блат слагаме внимателно отвътре по стените на формите.

Вътре във формите подреждаме пласт от парченцата блат. Сипваме крем и отново парченца блата и така на два пласта. Отгоре слагаме крем.

Шприцоваме украси със сметанов спрей и поръсваме през сито какао.

Оставяме за няколко часа да се охладят тортичките, преди да сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: