Оригинална торта Гараш от 1885 г

30/10/2017
marcheva14
отmarcheva14Иноватор47167838211
"Любимият познат вкус от едно време - вижте оригиналната рецепта за Торта Гараш и да ви е сладко!"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
36 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо53 832
  • Преглеждания за месеца5083
  • Преглеждания за седмицата957
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена36

Необходими Съставки

  • БЛАТ
  • белтъци - 10 бр.
  • орехи - 400 г смлени
  • захар - 200 г
  • ПЪЛНЕЖ
  • сметана - 400 г
  • захар - 100 г фин кристал
  • черен шоколад - 450 г за топене
  • ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
  • черен шоколад - 200 г за топене
  • олио - 2 с. л.
  • зелен кокос - или смлян шамфастък за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 160 градуса; Тортена форма с ринг, покрита с хартия за печене и диаметър около 24-26 см. Работи се само с миксер.

В купата на миксера се поставят белтъците със стайна температура, разпенват се и се добавя захарта на порции. Не се разбива плътен сняг, защото блатовете след това ще станат прекалено чупливи, нека да е разбит меко белтъкът, но да не е и течен. Трябва да пада от бъркалка бавно.

След като се е разтопила напълно захарта, това се проверява с пръсти и ако има все още кристалчета между два пръста се завърта още на един до два оборота, се добавят смлените орехи. Разбърква се с шпатула. Тестото се премерва на кантарче, дели на равни 4 или 5 блата, по принцип е на пет блата, и всеки се изсипва във формата, заглажда се.

Пече се на 160 градуса за около 5 до 7 минути. Веднага се обръща и внимателно се сваля хартията. Благовете в този момент са все още леко лепкави и меки, това не е проблем. Оставят се настрана да се охладят.

ПЪЛНЕЖ:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Сваля се от котлона и леко се охлажда за около 5 до 7 минути. Сметаната се разбива с миксер на слаб оборот, на порции се добавя и захарта. На струйка се прибавя и разтопеният шоколад. Разбърква се до хомогенност.

Тортата се подрежда, като се поставя един от блатовете в подходяща плоска тортена чиния, покрива се с 1/4 от крема и се захлупва със следващ блат и така до последния. С крем се покрива от всички страни. Оставя се на студено за около 1 час.

ШОКОЛАДОВ ГАНАШ:
Шоколадът се разтопява на водна баня, добавят се и лъжиците олио за блясък. Сваля се и се налива в малък кръг върху средата на тортата и леко започва да се накланя настрани, за да може да се разтече правилно. Следва нова порция шоколад и така до края на количеството.

Не се ползва шпатула за намазване. Оставя се на студено да се стегне. Преди сервиране се поръсва с цветен кокос, винаги е в зелено оцветен, това е и марката на шоколадовия Гараш или със смлян шамфъстък, предварително леко запечен на тиган.

Реже се на тесни парчета с остър нож, предварително натопен в гореща вода и подсушен.

Източник: Коста Гараш - 1885 г

Забележка: Това е оригиналната рецепта на торта Гараш, представена от унгареца сладкар Коста Гараш. За първи път е представена в гр. Русе, а през 1960 г е представена в София. Тортата се приготвя с 5 белтъчни блата, които се намазват с шоколадов мус от сметана и шоколад.

След това става емблематична за всеки уважаващ себе си ресторант. Винаги се покрива в тънък кръг от зелено оцветен кокос. Българската торта Гараш е реплика на така известната торта Сахер.

При приготвянето на блатовете не се ползва брашно.подобни рецепти тук

5 23
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

marcheva14
marcheva14
01.11.2017 00:01
Разрешавам си да кача още една снимка, защото сега вече тортата е окончателно стегната и много добре се разрязва и шоколада става идеално равен, не се чупи, остава твърд и хрупкав, което се и търсеше.
10
0
marcheva14
marcheva14
30.10.2017 11:35
Здравейте, мили девойки, Дани и Албенка! Благодаря за хубавите думи!
Тортата е елементарна за направа. От много години търсих оригиналната рецепта за Гараш, по една случайност я открих в една стара, много стара кулинарна тъничка книжка на моя приятелка , книжката е от 1900 г. Посивяла, скъсанка тук там, но вътре една прекрасна рецепта и аз си я откраднах, веднага я приложих и то взе, че се получи една прекрасна торта. Този крем е разкошен, може и да се приготви със сладкарската сметана, там в скоби е написано, но аз ползвах заквасена, защото имах на разположение в момента. Дани, тортата е деликатна, но на вкус, фин шоколадов вкус, но за направа си е елементарна, мисля, че и така съм отбелязала при изписването на рецептата, "лесна торта". Пробвайте я някой ден, заслужава си. Още веднъж , благодаря! Най-сърдечен поздрав! Марчето
2
2
Йорданка Ковачева
Аз със сигурност и се заканих на тортичката :) Отново благодаря!
0
1
Албена
Албена
30.10.2017 10:29
О,невроятна.При първа възможност ще се опитам да я приготвя. Перфектно описана от перфектен готвач!
1
2

Виж всички коментари или напиши такъв