Оригинална торта Гараш от 1885 г

30/10/2017
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф73069845491
"Любимият познат вкус от едно време - вижте оригиналната рецепта за Торта Гараш и да ви е сладко!"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
44 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо124 409
  • Преглеждания за месеца11673
  • Преглеждания за седмицата1298
  • Коментирана11 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена44

Необходими Съставки

  • БЛАТ
  • белтъци - 10 бр.
  • орехи - 400 г смлени
  • захар - 200 г
  • ПЪЛНЕЖ
  • сметана - 400 г заквасена
  • захар - 100 г фин кристал
  • черен шоколад - 450 г за топене
  • ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
  • черен шоколад - 200 г за топене
  • олио - 2 с. л.
  • зелен кокос - или смлян шамфастък за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 160 градуса; Тортена форма с ринг, покрита с хартия за печене и диаметър около 24-26 см. Работи се само с миксер.

В купата на миксера се поставят белтъците със стайна температура, разпенват се и се добавя захарта на порции. Не се разбива плътен сняг, защото блатовете след това ще станат прекалено чупливи, нека да е разбит меко белтъкът, но да не е и течен. Трябва да пада от бъркалка бавно.

След като се е разтопила напълно захарта, това се проверява с пръсти и ако има все още кристалчета между два пръста се завърта още на един до два оборота, се добавят смлените орехи. Разбърква се с шпатула. Тестото се премерва на кантарче, дели на равни 4 или 5 блата, по принцип е на пет блата, и всеки се изсипва във формата, заглажда се.

Пече се на 160 градуса за около 5 до 7 минути. Веднага се обръща и внимателно се сваля хартията. Благовете в този момент са все още леко лепкави и меки, това не е проблем. Оставят се настрана да се охладят.

ПЪЛНЕЖ:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Сваля се от котлона и леко се охлажда за около 5 до 7 минути. Сметаната се разбива с миксер на слаб оборот, на порции се добавя и захарта. На струйка се прибавя и разтопеният шоколад. Разбърква се до хомогенност.

Тортата се подрежда, като се поставя един от блатовете в подходяща плоска тортена чиния, покрива се с 1/4 от крема и се захлупва със следващ блат и така до последния. С крем се покрива от всички страни. Оставя се на студено за около 1 час.

ШОКОЛАДОВ ГАНАШ:
Шоколадът се разтопява на водна баня, добавят се и лъжиците олио за блясък. Сваля се и се налива в малък кръг върху средата на тортата и леко започва да се накланя настрани, за да може да се разтече правилно. Следва нова порция шоколад и така до края на количеството.

Не се ползва шпатула за намазване. Оставя се на студено да се стегне. Преди сервиране се поръсва с цветен кокос, винаги е в зелено оцветен, това е и марката на шоколадовия Гараш или със смлян шамфъстък, предварително леко запечен на тиган.

Реже се на тесни парчета с остър нож, предварително натопен в гореща вода и подсушен.

Източник: Коста Гараш - 1885 г

Забележка: Това е оригиналната рецепта на торта Гараш, представена от унгареца сладкар Коста Гараш. За първи път е представена в гр. Русе, а през 1960 г е представена в София. Тортата се приготвя с 5 белтъчни блата, които се намазват с шоколадов мус от сметана и шоколад.

След това става емблематична за всеки уважаващ себе си ресторант. Винаги се покрива в тънък кръг от зелено оцветен кокос. Българската торта Гараш е реплика на така известната торта Сахер.

При приготвянето на блатовете не се ползва брашно.подобни рецепти тук

5 24
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Ani Petrova
Ani Petrova
25.09.2018 01:41
тази рецепта няма нищо общо с истинската рецепта за торта Гараш. Аман от фалшиви рецепти н акоито лепите наименованието "истинаска рецепта за торта Гараш. Стига с тия фалшификати.Нито се употребява сметана нито олио. Голяма врътня е направата на тази торта но си струва времето като я опиташ.
5
1
Ивайло Миланов
Здравейте, днес най накрая реших да пробвам рецептата, за съжаление крайният резултат може да е нарече "тотал щета" :) В момента в който изсипах глазурата върху тортата и тя (тортата) изтече на масата! Успях да я посъбера и след като се охлади ще я опитаме. Явно ще трябва да направя втори опит!
П.П. Ползвах сладкарска сметана, може би в това е проблема.
0
1
Галина Енева
Галина Енева
21.08.2018 19:29
В оригиналната рецепта не се слага сметана.
Също така се прави с масло.
11
1

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!