Фокача Четири сезона

31/10/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2122581401
"И за зиме, и за лете - хапвайте вкусна фокача Четири сезона "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо448
  • Преглеждания за месеца226
  • Преглеждания за седмицата96
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Активирайте маята в леко затопленото прясно мляко, смесено със захарта, и две супени лъжици брашно. Покрийте с кърпа за 5-10 минути.

2. Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Отстрани на него поръсете солта, а вътре сипете зехтина, леко затоплената водичка и активираната мая.

3. Замесете меко тесто, като си добавяте брашно, колкото е нужно, за да не ви лепне по ръцете. Ако ползвате уред за месене, то добавяйте по малко брашно, докато тестото започне да се отлепва от стените на купата.

4. Оформете топка и оставете да втаса за 1 час и удвои обема си, след което отново размесете за 1-2 минути с намазнени ръце.

5. Покрийте тавичката на фурната с хартия за печене или просто я намазнете. Поставете топката тесто в средата и разтегляйте с пръсти лека полека, като я разстелите в приблизително четвъртита форма и с дебелина по-малко от сантиметър. Оставете да втаса още веднъж за 30 минути.

6. Втасалата фокача надупчете с върха на пръстите си, без да стигате до дъното и да правите дупка. Намажете с малко водичка смесена със зехтин с помощта на силиконова кухненска четка, без да притискате.

7. Мислено си разграфете на 4 еднакви части, 4 квадрата. Върху единия наредете моцарелата на филийки или накъсана и я поръсете с риган. Върху другия квадрат подредете тънки кръгчета домат и накъсайте няколко от листенцата пресен босилек.

Върху следващата площ от фокачата сложете обезкостените маслини, цели или на парченца и лука. И последното квадратче покрийте с филетираните гъбки и чесън.

8. Поръсете със зехтин и едра люспеста сол и оставете за още 10-15 минути.

9. Печете в загрята на 180 градуса фурна 20 минути. Когато е готова сложете върху нея останалия босилек - накълцан или на цели листенца.

Сервирайте фокачата като компания към предпочитано от вас ястие или салата. Разбира се може да си я хапвате и самостоятелно.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
31.10.2017 12:10
Обръщам сериозната страна, мен лично ме изкушават и четирите сезона. Идеята е добра, тъй като тя позволява да внасяш разнообразие с продукти, които са за предпочитане от всеки. И знам, че нашето удовлетворение в приложеното старание е двойно, когато видим блажените усмивки на любимите хора. Другото е суета!
2
0
Албена
Албена
31.10.2017 12:04
Е,, не твоите рецепти ми идват в повече! Неустоими са...коя първо да пробвам?
1
0
Йорданка Ковачева
И двете, Албенка. ;) Заедно на трапезата си подхождат чудесно, поне у дома така си ги похапнахме :) Благодаря ти много, мило момиче!
1
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
31.10.2017 11:36
Чудесна идея Дани. Справедлив вариант за разнообразните вкусове. Като правя пица, я разделям на 4-ри парчета и започвам да я подреждам според вкуса им. Редейки я, ту се забавлявам, ту ми идва да хвърля тавата, но пък нали уцелвам вечерята с един куршум- четири гладника. За мен - без месо, за мама - без маслини, за детето с мнооого царевица, а за мъжа - без царевица!!!! Та твоят вариант за фокачата много ми допада, защото на всеки ще "запуша" устата с любимата плънка, ха-ха. Поздрави мила и усмихнат ден!
2
0
Йорданка Ковачева
Да Севди, много е находчиво така и всички остават доволни. С плънките винаги има широко поле на интерпретации и може "сезоните" в пицата или фокачата да се менят :) Аз за другият път се заканих да сложа артишок с аншоа например, мисля че ще се получи добре :)
Благодаря ти много за похвалата и ти пращам и аз поздрав и усмивки!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв