Празнична пълнена тиква с гъби и телешко мляно месо

31/10/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6004562724
"Много ефектно и божествено вкусно ястие, подходящо за специални моменти със специални хора "
Приготвяне35 мин.
Готвене145 мин.
Общо180 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 493
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • тиква - 1.3 кг (кестенка или сходен сорт, подходящ за пълнене)
  • сол - за намазване
  • зехтин - за намазване
  • За пълнеж
  • телешко месо - 500 г
  • сланина - 80 - 100 г
  • гъби - 200 г (пресни или мариновани)
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • моркови - 1 бр. голям
  • чушки - 2 бр. зелени
  • домати - 1 бр. среден
  • доматен концентрат - 3 ч.л.
  • олио - 80 мл
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • универсална подправка - вегета по желание за подсилване на вкуса
  • бяло вино - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Отрежете капаче на тиквата, като се стараете разрезът да е правилен. С лъжица изгребете семките и жиличките от вътрешността ѝ, оставяйки я чистичка и гладка. Натрийте отвътре със сол и зехтин и оставете настрана.

2. Заемете се с плънката, като нарежете моркова, домата и чушките на кубчета. Чесъна настържете, а гъбите, ако са големи, филетирайте на не много тънки парчета, ако са малки оставете цели. С мелничка за месо смелете телешкото и сланинката (може да ползвате и готова кайма).

3. Загрейте олиото на среден огън и запържете моркова за кратко, добавете чушките, домата и гъбите и гответе 3-4 минути, след което сложете доматения концентрат и чесъна.

4. Гответе за кратко и прибавете каймата, бъркайки, за да стане на трохи. Налейте виното и подправете със сол и черен пипер. По желание може да си сложите и други подправки по ваш вкус. Щом виното се изпари и острият аромат на алкохола изчезне, отстранете от огъня.

5. С лъжица напълнете тиквата с плънката, която нарочно оставихме полуготова, тъй като ѝ предстои още доста дълга термична обработка и задушаване вътре в "тиквеното коремче".

6. Захлупете с капачето и завийте изцяло в алуминиево фолио. Поставете в тавичка и сипете малко вода на дъното.

7. Печете на 180 градуса в продължение на 2 часа, след което махнете фолиото или просто "отвийте" отгоре и запечете до приятен загар, като може да увеличите малко фурната, за да стане това по-бързо.

Количествата и времето за готвене са за сравнително малка тиква от 1.3 кг, затова ако ползвате по-голяма трябва да увеличите и продуктите за пълнежа и времето във фурната.

При печенето ще се образува сосче, така че препоръчвам по-голяма тавичка, така ще ви е по лесно и при разрязването и сервирането.

Много ефектно и божествено вкусно ястие, подходящо както за Хелоуин, така и за всеки семеен празник.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

zarq666@gmail.com
zarq666@gmail.com
03.11.2017 14:16
Ммммммм много апетитно, чудесна презентация!
Моите адмирации Дани за страхотната рецепта и визия!
Поздрави :)
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря ти, Зари :)
0
0
marcheva14
marcheva14
31.10.2017 16:12
Дани, връщам се и се връщам отново да разглеждам тази твоя прекрасна рецепта. Много ми се иска да я повторя, но ме съмнява, че ще се одобри от Марчев, каприз ми е... не знам, но аз я харесах много. Освен това количеството ми е голямо за два човека, цяла седмица ще я мотам из кухнят си, може би това основно ме спира. Поздравления, Дани, последните ти рецепти са повече от прекрасни, а и не само последните! Сърдечен поздрав! Марчето
2
0
Йорданка Ковачева
Ах тиии, колко си мила :) Благодаря за комплимента! Разбирам те за опасенията, тъй като и аз си имам един капризник вкъщи :))Иначе количеството не е много, тя е от малките тикви кг., само аз изядох почти половината(не се шегувам) Някой път ако решиш да си напълниш тиква, може да експериментираш и с други, различни плънки, ти си майстор, така че със сигурност би сътворила някоя вълшебна вкусотия! Съречен поздрав и от мен!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв