Мариновани сушени домати

25/08/2012
А. Борисова
отА. БорисоваНовак
"Такава вкусотия и се приготвя толкова лесно! Веднага добавяме към най-любимите!"
Приготвяне30 мин.
Готвене360 мин.
Общо390 мин.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо9 215
  • Преглеждания за месеца521
  • Преглеждания за седмицата21
  • Рейтинг4.6 от 5

Необходими Съставки

  • домати - 1 кг малки доматчета, за консерви
  • сол
  • захар
  • риган - за поръсване
  • зехтин - за поливане
  • за мариноването
  • сол
  • зехтин - за допълване на бурканите
  • оцет - 1 с.л. на буркан, по желание
  • чесън - 1 - 2 глави
  • риган - клонки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте силно фурната. Измийте и подсушете доматчетата. Разполовете ги и внимателно почистете дръжките. Подредете ги е леко намазнена тава. Поръсете ги равномерно с малко сол, захар, риган или босилек и тънка струйка зехтин.

Сложете доматите в силната фурна, затворете я и намалете веднага на много ниска температура - около 100 градуса. Оставете така да се сушат за 6-10 часа или докато доматчетата изсъхнат добре, което зависи от вида им и количеството вода в тях. След това изключете фурната и оставете да изстинат в нея, без да отваряте.

Подредете сушените домати в буркан, като между тях слагате почистени и разполовени скилидки чесън и клонки риган/мащерка или друга зелена подправка по ваш вкус. Долейте сока от тавата, по 1 с.л. оцет на бурканче и допълнете бурканите със зехтин.

По желание може да посолите още на вкус. Съхранявайте така приготвените мариновани сушени домати в хладилник, където могат да се запазят за дълго.подобни рецепти тук

5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар