Постни зелеви сармички с ябълки

01/11/2017
zarq666@gmail.com
отzarq666@gmail.comИноватор3191161547
"Интересно съчетание от вкусове, което ще ви впечатли от първата хапка "
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 635
  • Преглеждания за месеца92
  • Преглеждания за седмицата10
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разрязват се листата на зелката, за да се оформят за сармичките, като с нож се отстраняват жилките и си приготвяте толкова на брой листа, колкото ви трябват. Останалите зелевите листа се нарязват на ситно.

Запържва се нарязания на дребно кромид лук в олиото, прибавят се обелените и нарязани на ситни кубчета моркови и ябълки, добре почистения и измит ориз, нарязаното зеле, малко вода или зеленчуков бульон и леко се задушава всичко докато оризът понабъбне.

Овкусява се с малко сол (защото зелето е солено), черен пипер и ронена чубрица на вкус, добавят се наситнените скилидки чесън и се сваля от огъня.

С поизстиналата смес се пълнят зелевите листа, увиват се стегнато, нареждат се плътно една до друга в тенджера, на чието дъно е сложена обърната чиния.

Сармичките се заливат с пресольовица (ако е много кисела, се разрежда с вода), захлупват се с друга чиния отгоре, за да се притиснат хубаво и се варят 1 час на слаб котлон.

Поднасят се с пресни или изсушени люти чушлета.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

zarq666@gmail.com
zarq666@gmail.com
15.11.2017 16:36
Моля да ме извините, написала съм без да се замисля "пресольовица", а това е на панагюрски диалект - така наричаме зелевата чорба (сока, който се отделя в бидона от кисело зеле).
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв