Предястие с бабекови кюфтенца и салата от леща

01/11/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач309136322
"Ако изядете само една чинийка - е предястие, но ако си сипете и втора - си е чисто наяждане "
Приготвяне10 мин.
Готвене25 мин.
Общо35 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо161
  • Преглеждания за месеца160
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • бабекова наденица - 1 кг., сурова
  • За салатата
  • леща - 150 г зелена
  • вода - 450 мл
  • чесън - 4 скилидки
  • моркови - 1 бр. по - едър
  • чушки - 1 бр. червена пиперка
  • праз - 1 стрък, като запазваме малко от зелената част
  • червен лук - 1/3 от главата
  • чубрица - клонче
  • За дресинга
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - щипка
  • кориандър - или магданоз по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудесно и бързо предястие, а защо не и лека вечеря.

Измитата и почистена леща накисваме в студена вода от вечерта (след като е набъбнала, по-бързо се сварява).

Зеленчуците - праз, морков и чушка нарязваме на кубчета. Скилидките чесън режем на тънко.

Поставяме отцедената леща в тенджера и я заливаме със студена вода. Топваме и клончето чубрица, за да обогати с аромата си съставките и бульона. След като водата кипне, намаляваме огъня и я варим 10 минути.

Тогава добавяме нарязаните зеленчуци и топлинната им обработка трае още 10 минути. Степенуването им е от значение, защото лещата не е разкашкана, а леката хрупкава текстура на зеленчуците е запазена. Накрая към варенето добавяме солта и черния пипер.

Прецеждаме продуктите през гевгир, като бульона запазваме. Овкусяваме ги, ако е необходимо и ги оставяме да се охладят напълно.

През това време си приготвяме кюфтенцата. Разрязваме бабековата наденица и от отделената кайма оформяме малки топчета.

Печем ги на сух тефлонов тиган за около 3 минути от всяка страна. Не ги поставяме върху кухненска хартия, защото ще ги прибавим към лещата с овкусената , макар и в малки количества мазнинка.

За дресинга смесваме олиото, оцета и овкусяваме. Можете да нарежете зелени подправки по желание.

Част от червения лук и зелените стръкчета от праза нарязваме на ситно. В подходяща салатиера подреждаме лещата, заливаме с дресинга, преди поднасянето ѝ и поръсваме с нарязаните лук и праз.

Отгоре подреждаме апетитните кюфтенца, които сме ги държали на топло. Сервираме с чаша червено вино.

Съвет: От отцеденият бульон можете да сготвите леща или супа от нея, чудесна гъбена крем супа или да го долеете в ястия с боб.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар