Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Постен ориз в зелеви купички

Постен ориз в зелеви купички

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Постен ориз в зелеви купички
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
02/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"Дайте ни само малко време в кухнята и такъв постен деликатес ще ви спретнем, че без думи ще останете"

Необходими Продукти

  • зелеви листа - 5 - 6 бр.
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 1 бр.
  • гъби - 250 г
  • ориз - 1 к.ч.
  • грах - 1 к.ч. от консерва
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелевите листа се потапят цели в гореща вода и се попарват за около три минути. След като се извадят веднага се потапят в купа със студена вода.

Отцеждат се и се нареждат по дъното и стените на намазнена огнеупорна купичка. Нареждат се така, че краищата им да останат да висят навън.

В тиган с малко мазнина и вода се задушава първо нарязаният праз лук и морков. След това се прибавя морковът, нарязан на дребно.

След като поомекнат зеленчуците се прибавя измитият ориз. Наливат се на порции три чаени чаши вода и се оставя оризът да къкри докато се свари.

Подправя се със сол и черен пипер. Ако е необходимо се долива още вода. Малко преди готовност се прибавя грахът.

Готовият ориз се прехвърля в купичките със зелеви листа. Висящите краища се загъват така, че да покрият ориза.

Купичките се поставят във фурна на 200 градуса и се запичат за 30 минути. При поднасяне зелевите сарми се обръщат върху порционната чиния.

Постният ориз в зелеви купички е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: