Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Чушки»Постни пиперки с ароматна плънка

Постни пиперки с ароматна плънка

Теодора  Иванова КаменоваТеодора Иванова Каменова
Помощник Готвач
534904181k1
Постни пиперки с ароматна плънка
Снимка: Теодора Иванова Каменова
1 / 4
02/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5
"Ако от кухнята се носи неустоим аромат на постни пиперки са ароматна плънка, значи сте у дома"

Необходими Продукти

  • чушки - 500 г за пълнене
  • лук - 1 главичка
  • гъби - 120 г
  • моркови - 35 г или 1 бр. средно голям
  • домати - 500 г
  • ориз - 125 г
  • орехи - 50 г
  • сол
  • черен пипер
  • джоджен
  • босилек
  • риган
  • розмарин
  • мащерка
  • кимион
  • захар - 2 ч.л.
  • олио - 8 с.л.
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете пиперките от дръжки и семки, като отрежете капачето, но не изцяло, извадите внимателно дръжката отгоре и семките отвътре. Сложете ги в тавата, в която ще печете ястието, докато приготвите плънката и доматите.

За плънката загрейте 5-6 с. л. олио, сложете настърганата главичка лук и настъргания морков, докато леко се задушат.

Изсипете нарязаните на дребно гъби и също изчакайте, докато почти се изпари течността, след което добавете измития и накиснат в студена вода ориз - отцеден. Запържете го малко заедно с вече добавените зеленчуци, сипете 1 ч. ч. вода и оставете да го поеме.

Свалете от огъня, сипете орехите, нарязани дребно, сол и по една щипка от следните подправки - риган, черен пипер, джоджен, розмарин, босилек, мащерка. Оставете за малко настрани.

През това време нарежете дребно обелените домати и ги овкусете със сол, риган, 2 ч. л захар, щипка кимион.

Плънката леко е изстинала и може да напълните пиперките с помощта на малка лъжичка. При мен пиперките бяха 10 бр. и почти поеха цялата плънка, но ако остане малко, изсипете в тавата.

След това, между пиперките изсипете и доматите, нарежете към тях пресен магданоз, сипете малко вода - 50 мл, защото и пиперките отделят течност.

Поръсете с няколко лъжички олио, малко чер пипер и сложете във фурната на 250 градуса, до готовност, като аз ги обръщам с лъжица, щом се позапекат отгоре - след около 30 минути при нагрята фурна са готови отгоре, допечете още около 20 минути или по ваша преценка.

Сервирайте ароматните пиперки заедно с получения доматен сос. Подходящи са и за Бъдни вечер, както и за всички пости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
40
30
20
11
Дай твоята оценка: