Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Яхния»Постна яхния с бакла, пресен чесън, мащерка и мента

Постна яхния с бакла, пресен чесън, мащерка и мента

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Постна яхния с бакла, пресен чесън, мащерка и мента
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
02/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"Въпросът не е искате ли яхния, а колко допълнително яхнийка ще поискате"

Необходими Продукти

  • бакла - 700 г зърна, свежи или замразени
  • пресен чесън - 4 - 5 стръка
  • лук - 1/2 глава
  • вино - 130 мл (Розе, с по - наситен цвят)
  • доматено пюре - 2 - 3 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • мащерка - 3 ч.л. сушена
  • мента - 1 шепа листа, прясна
  • розмарин - по желание
  • сол - на вкус
  • олио - 100 мл
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Според това с каква бакла разполагате, дали по-млади и крехки зрънца или по-големи и с твърда обвивка, трябва да процедирате по различен начин.

По-малките, нежни зърна ще си добавим директно в яхнията, но ако са по-твърди и големички, сварете ги в подсолена вода и отстранете обвивката им.

Накълцайте лука на ситно и го запържете в олиото. След две-три минути добавете пресния чесън, нарязан на едро и две щедри щипки сол. Гответе до омекване и готовност на двата зеленчука. Сложете доматеното пюре и виното и изчакайте течността да се редуцира напълно и да остане на мазнина.

Сипете лъжиците брашно и бъркайте минута-две на среден огън, след което налейте около 1.3 л. вода на части и при непрестанно бъркане (ако искате ястието ви да е по-гъсто може да увеличите количеството на брашното).

Щом бульонът заври сложете баклата, още сол на вкус и мащерката с розмарин по желание. Гответе до омекването и пълната готовност на последно добавения зеленчук и сипете лъжичките зехтин за още вкус, цвят и добър вид на ястието.

Сервирайте, като върху всяка порция поръсвате прясна мента. Така ароматът и ще бъде по-силен и свеж. По желание поднесете отделно настърган чесън, накиснат в оцет, и добавяйте по 1 ч.л. в порция.

Добър апетит! Постната яхния с бакла, пресен чесън, мащерка и мента е страхотна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: