Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Постно ястие от карфиол на фурна с крем от тиквички

Постно ястие от карфиол на фурна с крем от тиквички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Постно ястие от карфиол на фурна с крем от тиквички
Снимка: Yordanka Kovacheva
9 / 10
21/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Ето ви още една вкусна причина да се влюбите в карфиола"

Необходими Продукти

  • карфиол - 1 глава, около 900 г
  • тиквички - 1 бр., около 400 г
  • лук - 1/2 глава
  • праз - 1 стрък, 200 г
  • целина - 1 стрък
  • зехтин - 125 мл
  • черен пипер - 1 щипка
  • бял пипер - 1 щипка
  • естрагон - 1 ч.л.
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • сол - на вкус
  • галета - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на кубчета всички зеленчуци, с изключение на карфиола и чесъна.

Задушете ги за няколко минути в загретия на среден огън зехтин. Прибавете и две щипки сол, за да омекнат и пуснат водичка, която ще ускори и подпомогне задушаването.

Налейте 550 мл вода и гответе до цялостното им омекване, след което сложете подправките и отстранете от огъня.

Накъсайте карфиола на сравнително големи розички и го пуснете във вряща подсолена вода. След 7-8 минути прехвърлете в цедка и облейте със студена вода.

В тавичка подредете карфиолените розички и ги посолете леко.

Отделно пасирайте останалите зеленчуци до кремообразна гладка смес и излейте равномерно кремчето върху карфиола.

Измийте скилидките чесън без да ги белите и цепнете леко. Боднете ги във всеки край на тавичката и сложете и една в средата.

Поръсете с галета и още малко сол и печете в предварително загрята фурна (200-220 градуса) до приятен загар на галетата.

Чудесна комбинация от нежен зеленчуков крем, свеж, но топящ се в устата карфиол и хрупкава коричка от галета.

Постното ястие от карфиол на фурна с крем от тиквички е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: