Октопод а Ла Гайега

04/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2132591408
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо287
  • Преглеждания за месеца286
  • Преглеждания за седмицата83
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • октопод - 1 бр. (1.5 кг) почистен
  • картофи - 4 бр. средни/големи
  • червен пипер - за поръсване
  • лют пипер - за поръсване
  • зехтин - за поръсване
  • сол - 3 ч.л.
  • едра сол - на люспи за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Налейте в голяма тенджера обилно количество вода и я оставете да престои, за да се "изпари" хлорът от нея. Подсолете я с 3-те чаени лъжички сол и поставете на среден до силен огън.

2. Когато заври, хванете удобно октопода за главата и го потопете три последователни пъти във врящата вода (този процес се нарича "стряскане"), след което го оставете вътре. Трябва да бъде покрит изцяло от течността.

Варете 25-30 минути. Ако разполагате с по-голям или по-малък, времето за варене ще е различно, разбира се. Горе-долу 20 минути за всеки килограм. Не се препоръчва да се готви в тенджера под налягане!

3. Сварения октопод оставете да престои във водата още 10-15 минути и извадете. Нарежете пипалата на кръгчета с дебелина 1 см или малко по-тънки. Главата направете на парченца.

4. Сварете картофите в същата вода, ако желаете, така те ще се овкусят и придобият леко червеникав цвят. Може да си ги сварите и в друга, чиста вода. Охладете леко, обелете ги и нарежете на филийки.

5. В голяма чиния или на няколко порции подредете картофите на един пласт, отгоре сложете пласт октопод.

6. Поръсете с двата вида пипер, зехтина и едрата сол.

Забележка:
Това типично испанско ястие от областта Галисия се сервира в дървена плоска чиния с дебело дъно. Испанците вярват, че така вкусът е различен и по-добър, дори и приборите, които използват за него са дървени. Аз съм го поднесла в глинен съд, поради липсата на такава специална чиния.

Ако използвате пресен октопод, задължително го замразете за 24 часа преди да приготвяте ястието и после отмразете. Това е важно, за да се скъсат мускулните му фибри и той да бъде крехък в чинията ни. В противен случай колкото и да го варите ще бъде твърд и жилав. Има и друга техника за късането на мускулните фибри, но тази е най-добрата.

Процесът със "стряскането" също е задължителен, за да се свие и кожата му да не се разпада и обезформя.

Самото приготвяне е много лесно и винаги сполучливо, стига да спазвате тези предписания.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар