Питка за Архангелова задушница

04/11/2017
Таня Левенова
отТаня ЛевеноваЧирак118452021
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо718
  • Преглеждания за месеца717
  • Преглеждания за седмицата41
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото се омесва гладко и средно меко тесто. Маята се активира преди това с част от топлото мляко, захарта и 2-3 с.л. брашно. Тестото се оставя на топло и се покрива да втаса хубаво - около 40 минути.

След това от него се откъсва половината и тази част се разточва на правоъгълна кора, с дебелина половин см. Намазва се с олио и се навива на руло.

Рулото се срязва по средата на две равни части. Те се сплитат, като се внимава нарязаната част да стои отгоре.

Плитката се поставя покрай тавата. В средата се правят топчета, като се поставят на малко разстояние.

От останалата част се разточват 4 кори. Те се поставят една върху друга, намазани помежду си с олио. Раздърпват се леко с ръце и се нарязват на 8 части.

От всеки получен триъгълник се правят листа-прави се прорез през средата му и върха се промушва отдолу нагоре. Листовете се подреждат между топките - 4 бр., а другите в единия край на тавата.

Така оформена питката се покрива и се изчакват още 30 минути да втаса. След това се намазва с жълтъците и се поставя да се пече на 180 градуса фурна. Готовата погача се покрива с кърпа за 15 мин.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар