Мешана селска туршия от стария тефтер

05/11/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4972005551
"Поверяваме ви рецепта, изпитана от времето и от десетки кулинари - и да ви е сладко "
Приготвяне90 мин.
Готвене15 мин.
Общо105 мин.
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо18 461
  • Преглеждания за месеца12468
  • Преглеждания за седмицата236
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • зелени домати
  • карфиол - или зеле / по желание/
  • моркови
  • чушки - зелени /върхарчета/
  • целина - 2 връзки
  • чорбаджийски чушки
  • корнишони
  • гулия
  • хрян - листа или корени
  • лозови пръчки - за венец
  • За саламурата
  • вода - 10 литра
  • морска сол - 550 г едра
  • оцет - 1 литър, винен
  • аспирин - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Количеството и избора на зеленчуците е по ваше желание и вкус.

Продуктите се подреждат в съд. Аз използвам трилитрови буркани и 20 л. бидонче.

Измиваме добре зеленчуците. Карфиола накъсвам на едри розички (при нас той е в по-голямо количество), доматите ги срязваме на кръст откъм дръжката, а на чушките правим разрез от едната страна, за да поемат от саламурата.

Корнишоните надупчваме с вилица. Ако прибавим зеле (използваме малки глави), то го разрязваме на четвъртинки

В подходящ съд загряваме 5 л. вода и солта. Разбъркваме, докато се разтопи. Изчакваме да изстине. Слагам тензух или марля на гърлото на бидона (или буркана) и прецеждам солената вода.

В останалите 5 литра (задължително студена вода) добавям оцета и предварително разтворения в чашка аспирин.

Добавяме към останалата саламура. Прибавяме клонките целина. Сплитам лозови пръчки на венец и слагам тежест ( в моя случай- пълен с вода компотен буркан с найлонова капачка). Разбърквам през 1-2 дни, в продължение на седмица-две. Да ви е сладко мезето и спорна ракийката.

Съвет: Ако приготвяте туршията в бидон, претакването е лесно, когато поставите малък маркуч, достигащ дъното на бидона.

За да не се запушва, аз поставям марля, привързана с царевично влакно или ластиче. Продухвате всеки ден, в продължение на седмица, както процедирате с киселото зеле. Ако я приготвяте в трилитрови буркани, разклащайте през ден.

Баба я редеше в дървено каче. Отгоре сплиташе лозови и вишневи пръчки на венец и поставяше речен камък за тежест.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!