Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Мешана селска туршия от стария тефтер

Мешана селска туршия от стария тефтер

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Мешана селска туршия от стария тефтер
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
05/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
105 мин.
"Поверяваме ви рецепта, изпитана от времето и от десетки кулинари - и да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • зелени домати
  • карфиол - или зеле / по желание/
  • моркови
  • чушки - зелени /върхарчета/
  • целина - 2 връзки
  • чорбаджийски чушки
  • корнишони
  • гулия
  • хрян - листа или корени
  • лозови пръчки - за венец
  • За саламурата
  • вода - 10 литра
  • морска сол - 550 г едра
  • оцет - 1 литър, винен
  • аспирин - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Количеството и избора на зеленчуците е по ваше желание и вкус.

Продуктите се подреждат в съд. Аз използвам трилитрови буркани и 20 л. бидонче.

Измиваме добре зеленчуците. Карфиола накъсвам на едри розички (при нас той е в по-голямо количество), доматите ги срязваме на кръст откъм дръжката, а на чушките правим разрез от едната страна, за да поемат от саламурата.

Корнишоните надупчваме с вилица. Ако прибавим зеле (използваме малки глави), то го разрязваме на четвъртинки

В подходящ съд загряваме 5 л. вода и солта. Разбъркваме, докато се разтопи. Изчакваме да изстине. Слагам тензух или марля на гърлото на бидона (или буркана) и прецеждам солената вода.

В останалите 5 литра (задължително студена вода) добавям оцета и предварително разтворения в чашка аспирин.

Добавяме към останалата саламура. Прибавяме клонките целина. Сплитам лозови пръчки на венец и слагам тежест ( в моя случай- пълен с вода компотен буркан с найлонова капачка). Разбърквам през 1-2 дни, в продължение на седмица-две. Да ви е сладко мезето и спорна ракийката.

Съвет: Ако приготвяте туршията в бидон, претакването е лесно, когато поставите малък маркуч, достигащ дъното на бидона.

За да не се запушва, аз поставям марля, привързана с царевично влакно или ластиче. Продухвате всеки ден, в продължение на седмица, както процедирате с киселото зеле. Ако я приготвяте в трилитрови буркани, разклащайте през ден.

Баба я редеше в дървено каче. Отгоре сплиташе лозови и вишневи пръчки на венец и поставяше речен камък за тежест.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: