Маринованите кисели краставички на стринка

05/11/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaГотвач415175459
"Когато попаднете на толкова вкусна рецепта, я пазете като очите си и я предавайте само на ваши хора "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо298
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • корнишони - 5 кг
  • лук - 500 г
  • копър - 10 бр. съцветия
  • синап - 50 г
  • хрян - листа или коренчета
  • черен пипер
  • бахар
  • дафинови листа
  • чесън - скилидка (по желание)
  • За маринатата
  • вода - 3 литра
  • оцет - 1600 мл винен
  • сол - 200 г
  • захар - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дозата е за 10 компотени буркана.

На дъното поставяме първо 1/4 от листото на хряна или по 1-2 малки коренчета, колкото кутре. Лука обелваме и режем на резенчета. Разпределяме го по бурканите. Добавяме по 5 зърна черен пипер и 3 зърна бахар, щипка от синапа, скилидка чесън (по желание) и 1/3 дафиново листо.

В по-голям съд наливаме 3 литра вода, към която добавяме копъра, солта и захарта. След като кипне, разбъркваме докато се разтопят съставките. Сваляме от огъня и изчакваме да се охлади напълно. Тогава прибавяме оцета.

Във всеки буркан подреждаме плътно измитите корнишони. Разпределяме съцветията от копъра и заливаме с готовата марината.

Стерилизираме 5-6 минути от кипването на водата, като изваждаме бурканите от съда, в който ги варим. Обръщаме с капачката надолу и оставяме да се охлаждат. Ако ги оставим в горещата вода, термичната обработка продължава и рискуваме краставичкитеда омекнат.

Уточнение: Преди години опитах при стринка тази божествено вкусна рецепта. Питайки как я приготвя, родопчанката отговаряше: "Очи карар" - на око. Тогава изкара една стара одърпана книжка от 1971 г. Вече и любима наша рецепта.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар