Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Малки постни питки с ръжено брашно и семки

Малки постни питки с ръжено брашно и семки

Малки постни питки с ръжено брашно и семки
Снимка: Веселина Константинова
2 / 4
21/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
12
"Идеални не само за пости, но и за похапване по всяко време на годината - мини питки с ръжено брашно и семки"

Необходими Продукти

  • ръжено брашно - 200 г
  • оризово брашно - 100 г
  • брашно - 250 г бяло
  • картофено нишесте - 50 г
  • олио - 3 с.л.
  • слънчогледови семки - 120 г белени
  • сол - 1/2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • вода - хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте всички видове брашно в купа. Прибавете олиото, солта, захарта, слънчогледовите семки, картофеното нишесте и содата, предварително угасена с оцета.

Разбъркайте и добавете хладка вода /около 1 ч.ч./.

Замесете тесто. Тестото е готово, когато спре да ви лепне по ръцете и се събере на топка.

Покрийте тестото с найлоново фолио и го оставете за около 20 минути на топло.

Разделете тестото на 12 топки.

Притеснете всяка топка с длани и оформете питките. Наредете ги в тава, застлана с домакинска хартия, която сте напръскали с малко олио.

Притиснете всяка питка с вилица. Оставете питките отново за около 20 минути на топло.

Изпечете малките питки в загрята фурна на 180 градуса до кафеникав загар.

Малките постни питки с ръжено брашно и семки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: