Постен зрял фасул в гърне

06/11/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач303132315
"От вкусно - по-вкусно Да е сладко на всички, които обичат традиционната българска кухня "
Приготвяне15 мин.
Готвене90 мин.
Общо105 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 934
  • Преглеждания за месеца5933
  • Преглеждания за седмицата108
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-хубавите спомени от детството ме връщат край огнището, коледарските песни и заровеното в жаравата гърне със стар фасул.

Уханието му изпълва и сега всяка българска кухня.

Насикваме фасула от вечерта в студена вода. Зеленчуците измиваме и почистваме. Нарязваме на ситно лука, чушката, морковите и праза. За по-бързо ги блендирам заедно. Поставяме ги в тенджера с вода.

Прибавяме сухата чушка и задушаваме под капак на слаб котлон, докато зеленчуците омекнат. Тогава добавяме доматената салца, олиото и червения пипер. Зеленчуците и бульонът са готови.

Отмиваме фасула и изхвърляме изплувалите зърна. Слагаме го на огъня в подходящ съд със студена вода, колкото да го покрие.

След като водата кипне я изхвърляме. Изсипваме фасула в гърнето. Заливаме го с горещия бульон и зеленчуците.

Поставяме капачето. От брашно и вода измесваме топка тесто, с което запечатваме около капака. Оставяме да къкри на слаб котлон около 1.30 -2 часа.

Отстраняваме тестото, посоляваме и прибавяме лютата чушка, нарязания джоджен и целите листенца девесил.

Варим още 10 митутки.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
06.11.2017 15:45
Благодаря ти, Дани!
1
0
Йорданка Ковачева
Почти усетих аромата му! Класика ,поднесена с много вкус и дъх на домашен уют! Браво, Съни!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв