Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Постен зрял фасул в гърне

Постен зрял фасул в гърне

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
21/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"От вкусно - по-вкусно Да е сладко на всички, които обичат традиционната българска кухня"

Необходими Продукти

  • боб - 600 г, бял
  • зеленчуков бульон - 1600 мл
  • лук - 1 глави
  • праз - 2 парченца от бялата част
  • чушки - 1 бр., червена
  • чушки - 1 бр., суха
  • моркови - 2 бр.
  • доматена салца - 1 к.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • люти чушки - 1 бр., суха
  • джоджен - 1/2 връзка, пресен или сух
  • девесил - 1 - 2 листенца
  • растителна мазнина - 6 с.л.
  • сол
  • За тестото
  • брашно
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-хубавите спомени от детството ме връщат край огнището, коледарските песни и заровеното в жаравата гърне със стар фасул.

Уханието му изпълва и сега всяка българска кухня.

Накисваме фасула от вечерта в студена вода.

Зеленчуците измиваме и почистваме. Нарязваме на ситно лука, чушката, морковите и праза. За по-бързо ги блендирам заедно. Поставяме ги в тенджера с вода.

Прибавяме сухата чушка и задушаваме под капак на слаб котлон, докато зеленчуците омекнат. Тогава добавяме доматената салца, олиото и червения пипер. Зеленчуците и бульонът са готови.

Отмиваме фасула и изхвърляме изплувалите зърна. Слагаме го на огъня в подходящ съд със студена вода, колкото да го покрие.

След като водата кипне я изхвърляме. Изсипваме фасула в гърнето. Заливаме го с горещия бульон и зеленчуците.

Поставяме капачето на гювеча. От брашно и вода измесваме топка тесто, с което запечатваме около капака. Оставяме да къкри на слаб котлон около 1.30 -2 часа.

Отстраняваме тестото, посоляваме и прибавяме лютата чушка, нарязания джоджен и целите листенца девесил.

Варим още 10 минутки.

Постният зрял фасул в гърне е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Благодаря ти, Дани!
06.11.2017 15:45
2
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Почти усетих аромата му! Класика ,поднесена с много вкус и дъх на домашен уют! Браво, Съни!
06.11.2017 12:42
1