Лимончело и лимонов кърд

07/11/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач41365132101
Приготвяне40 мин.
Готвене5 мин.
Общо45 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо159
  • Преглеждания за месеца158
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • За лимочело
  • захар - 150 г, кристал
  • вода - 100 мл студена
  • лимони - 4 бр.
  • водка - 300 мл, висококачествена
  • за ЛИМОНОВ КЪРД
  • лимонов сок - 100 мл
  • лимонова кора - от 2 - 3 лимона, фино настъргана
  • пудра захар - 150 г
  • масло - 125 г
  • яйца - 3 бр. цели
  • жълтъци - 3 бр.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За лимончело:
Захарта и водата се поставят в тенджерка на умерен котлон. Разбърква се, кипва се около 2-3 мин. и веднага се сваля от огъня. Лимоните се измиват и се настъргва кората на фино ренде. Оставят се настрани.

Към захарния сироп се добавя водката и лимоновите кори, разбърква се добре. Налива се в сухи стерилизирани бутилки. Съхранява се в хладилник до три месеца.

Преди сервиране се прецежда през фина цедка. Поднася се с лед.

Източник: Culinary with me

Забележка: Ползвала съм висококачествена водка Руски стандарт. Това е вариант на домашно приготвяне на така приятния ликьор Лимончело. Рецептата е на Лорейн Паскал - автор на много кулинарни книги и предавания. Както казва известната кулинарка: Когато животът ви поднася лимони, направете си домашно лимончело!

Този вид домашно приготвен ликьор може да се ползва при направата на сладкиши, овкусяване на торти, кремове.

За лимоновия кърд:
В тенджера се поставя изцеден лимонов сок, захарта, ванилията и маслото. Загрява се на умерен котлон, докато маслото и захарта се разтопят при непрекъснато разбъркване.

В купа се разбиват яйцата и жълтъците до крем. Консистенцията трябва да е с гъстота на палачинково тесто. Към яйчената смес се налива горещия маслен сос при непрекъснато енергично разбъркване.

След като се темперират добре яйцата, се връщат в тенджерката и се поставят на силно умерен котлон. Готви се за 10-15 мин. при непрекъснато разбъркване.

Сместа не трябва да завира, защото яйцата веднага ще се сготвят и се се получат бъркани яйца. При мен от 9 степени на котлона се приготвя на 3-4 степен.

След като сместа започне да се сгъстява и пяната да изчезва, ще се получи хубав гъст крем с жълт цвят. Кремът е готов, когато лъжицата остави следа по дъното на тенджерката или се образува т.н. палто на лъжицата. Веднага се сваля от котлона и се налива в сухи бурканчета.

Източник: Вкусно с Йоли

Забележка: Този лимонов кърд е подходящ за пълнеж на торти, за слепване на бисквити или за сутрешна закуска върху препечена филийка хляб. Съхранява се в хладилник до няколко седмици. Използвах останалите лимони от ликьора, защо им бях свалила кората, а те не могат дълго така да останат. Ползвала съм 4 био лимона.

Подобна рецепта съм пускала при приготвянето на Маслен тарт със заливка от лимонов кърд, но тази рецептата е по-добра и по-богата, затова си разрешавам отново да я споделя с вас.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар