Варено-печен джолан с медена коричка

07/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2122581401
"Превърнете яденето в истински празник за сетивата с този уникално вкусен и неустоимо ароматен варено-печен джолан с медена коричка "
Приготвяне10 мин.
Готвене240 мин.
Общо250 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 832
  • Преглеждания за месеца3831
  • Преглеждания за седмицата567
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Извадете месото от хладилника поне 20 минути преди приготвянето му, за да се отпусне.

Измийте го добре и поставете в голям съд , залейте с обилно количество вода, така че да го покрива добре. Сложете дафиновите листа, зрънцата бахар и 3-4 лъжички сол. Мазнина не е необходима.

2. Варете около 1 час и половина на среден до тих огън, като доливате топла водичка в случай, че нивото и в тенджерата намалява. Целта е джоланът да бъде винаги покрит.

Когато месото започне да се отделя леко от кокала и при допир с вилица усетите че е крехко, отстранете от огъня и оставете да почине така 10-15 минути. През това време загрейте фурната на 170-180 градуса.

3. Поставете джоланчето в достатъчно дълбока тавичка. Под кожата му, и където намерите пролуки, мушнете леко смачканите, небелени скилидки чесън. Натрийте с черен пипер и още малко сол, ако е необходимо. Залейте с виното и 2-3 черпака от бульона, в който е вряло месото.

4. Завийте с алуминиево фолио и печете около 2 часа, като от време на време наглеждайте да не остане без течност.

5. Премахнете фолиото и намажете кожичката с мед, сложете още 2-3 черпака бульон и допечете още 30 минути. Може да увеличите фурната на 200 градуса, като съкратите малко това време, но това само ако видите, че месото е почти готово и само му трябва лек загар и медена коричка.

6. Сервирайте топло с желана от вас гарнитура - подходящи са класическите картофи, зеле, задушени зеленчуци или дори карамелизирани ябълки, които чудесно си пасват със свинското месо.

И макар да сме готвили това ястие с бяло вино, за компания при консумирането му препоръчвам - червено!

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 13
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

ГЕРГАНА ЯНКОВА
Ммм... изглежда прекрасно... Поздравления! :)
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря ти, Гери! :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв