Солени кошнички с пъдпъдъчи яйца и аспержи

09/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2122581401
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо168
  • Преглеждания за месеца167
  • Преглеждания за седмицата18
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Приготвяме кошничките, като пресеем брашното в купа и при него нарежем твърдото масло на парченца. С пръсти протъркваме до получаване на трохи и тогава наливаме водичката и слагаме солта. Оформяме гладка топка тесто и прибираме в хладилник за 20-30 минути.

2. Втвърденото тесто разточваме на тънка (около 1.5-2 мм) кора върху набрашнен плот. Тестото е чупливо и ронливо, но това да не ви тревожи, положете усилия да не се начупва.

3. Приготвяме си формички за мъфини или 7 на брой огнеупорни чашки. Намасляваме ги леко и с форма по-голяма от диаметъра им изрязване кръгчета. Всяко от тях поставяме във формичката, като притискане да прилепне по стените и по краищата се "накъдри" леко, за да бъдат по-красиви кошничките ни.

4. Печем на 200 градуса в предварително загрята фурна до леко порозовяване около 10-12 минути. Препоръчвам да си ги наглеждате, защото всяка фурна е различна. Готовите кошнички все още не отделяме от формите.

5. Пълнежа приготвяме, като почистим аспержите от твърдите жилави краища в основата. Най-добре това се прави с ръце, а не с нож - прегъвате и там където се счупи, започва крехката част. С нож не може да се усети къде точно да се среже.

6.Нарязваме аспержите на парченца, а върхът може да оставите по-дълъг, за да служи и за украса. Запържваме /запичаме в малко количество зехтин на силен огън с щипка сол. Щом започнат да добиват загар, намаляме огъня и слагаме чесъна на филийки. Готвим още минутка, след което отстраняваме.

7. Пълним с малко от плънката и чукваме по 1-2 от яйчицата. Поръсваме с останалия зехтин и малко сол и връщкошничките аме отново във фурната на същите градуси за кратко, до готовност на яйцата.

8. Готовите кошнички сервираме топли. Лесно се изваждат от "гнездата" им, затова не е нужно да чакаме да изстинат.подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар