Патешки бутчета конфи с портокалов сос

09/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваИноватор3563431954
"Уникална комбаниция от вкусове и аромати, която ще ви остави без думи "
Приготвяне30 мин.
Готвене240 мин.
Общо270 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 766
  • Преглеждания за месеца235
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • патешки бутчета - 2 бр.
  • патешка мазнина - 500 мл /патешка мас/
  • сол - 2 с.л. едра на люспи
  • дафинов лист - 2 - 3 бр.
  • черен пипер - 4 - 5 зрънца
  • мащерка - на вкус
  • За портокаловия сос
  • лук - 1 малка глава
  • кафява захар - 1 с.л.
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • портокали - 3 бр.
  • сол - на вкус
  • розмарин - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Натрошете дафиновите листа и смачкайте леко зрънцата черен пипер. Натъркайте бутчетата с тях и със солта и мащерката. Оставете в хладилник за една нощ.

2. Поставете вече напоените с аромата от подправките бутчета в дълбок съд, подходящ за фурна, и ги залейте с маста, предварително разтопена на бавен огън. Тя трябва да ги покрива. Печете около час на 180 градуса, след което намалете на 140 за още два часа и половина.

3. Ще видите, че месцето започва да се отделя леко от кокала, а кожичката почти се е разтопила. По тази технология бутчето става невероятно крехко и вкусно, както и подходящо за консервиране до 4-5 месеца в буркани или хладилник.

В случая приготвяме само две порции, които ще са за директна консумация, но ако си направите повече количество, увеличавайки продуктите, условието за съхранение е следното:

Прецеждате патешката мас от печенето, за да се отстранят подправките и възможни частици от месото. В стъклен съд сложете няколко черпака и охладете докато стегне, това е важно, за да не се докосва месото до съда, а да бъде обгърнато изцяло от мазнината.

Положете бутчетата с кожата надолу и покрийте с остатъка от маста. Затворете добре и приберете в хладилник. Така месото издържа 4-5 месеца и може да си изваждате и готвите във всеки един момент, когато ви се прииска, експериментирайки с различни сосове.

Ние ще приготвим тези бутчета с портокалов сос, тъй като това е най-популярната и подходяща комбинация за патешкото месо, поне според мен.

4. За нашия сос изстискайте трите портокала и с остър нож изрежете оранжевата част от кората на единия от тях (на тънки ивички, парченца или както ви е удобно).

5. Накълцайте главата лук на много ситно и запържете с щипка сол в загрята мазнна на среден до слаб огън около 8-10 минути - докато омекне и започне да добива лек загар.

6. Сипете кафявата захар и бъркайте за кратко, след което сложете и брашното. Гответе около 2 минути при непрестанно бъркане и налейте по-голямата част от портокаловия сок. Сосчето ще се сгъсти почти веднага, затова добавете и около 100 мл вода, за да се разреди. Регулирайте гъстотата според вашия вкус. Сложете още малко сол за контраст и розмарин за аромат.

7. Патешките бутчета конфи поставете в загрята на 200 градуса фурна с малко от маста и залейте с останалия портокалов сок. Върху тях подредете изрязаните портокалови корички. Запечете за около 10-15 минути до карамелен загар.

8. Сервирайте в компания със соса.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Потребител#206389
Здравейте! Рецептата изглежда страхотно. Мога ли да ползвам мазнината останала след готвенето повторно?
1
0
Йорданка Ковачева
Здравейте! Благодаря ви :) Да, може да ползвате повторно патешката мас като задължително я претопите на слаб огън и после я прецедите. Освен за патешки бутчета в нея може да си приготвите и пилешки бутчета конфи, стават много вкусни. Освен това и картофки приготвени с патешка мас, както и други зеленчуци добиват уникален вкус и аромат.
1
0
marcheva14
marcheva14
09.11.2017 14:16
Дани, разкошна рецепта! Имам питане, две патешки бутчета не биха могли да пуснат толкова патешка мазнина, 500 мл., това ме учуди, защото съм пекла патица и е горе-долу толкава количеството мазнина от цялата птица, а тя не е голяма. . Отстраних я, събрах я в едно бурканче и може да се ползва за друг път. Това ме учудва, количеството мазнина......Дай малко разяснение, моля те. Поздрав!
1
0
Йорданка Ковачева
Усмивка и от мен :)
Аз мисля, че да, трудно е да се намери в България патешка мас, но и си мисля, че все пак има някъде, защото съм виждала да правят патешкото месо по този начин. Другия вариант е както казах да си я приготвим сами от изрезки. Просто, който реши да си го сготви може да намери начин :) Аз давам идейка, а все на някой може да се окаже полезна и приложима.
Много ти благодаря за хубавите думи и похвалата и хубава вечер! :)
0
1
marcheva14
marcheva14
09.11.2017 17:28
Дани, точно затова попитах, защото тук такава патешка мазнина на кг. не се продава, няма от къде да се вземе, затова и въпроса ми е съвсем резонен, ясно е , че при теб има, както и предполагах. Ясно ми е всичко, добре е обяснено, но за момента не е приложимо при мен, защото точно патешката мазнина играе огромна роля при готвенето на месото, първо, добре го овкусява, омекотява го, сочно е, и второ, има хубав аромат, който аз харесвам. Браво, Дани! Казах ли ти, че трябва да ни поканиш на гости, ако не съм ти казала, казвам ти отново. Усмивка!!!!. Шегувка!
1
0
Йорданка Ковачева
Мимка, сега си препрочетох рецептата, защото си викам: "Абе да не би да не съм обяснила както трябва.. "Но не, ясно съм упоменала, че суровите бутчета се заливат с патешката разтопена мас. То няма как да е дошла тази мазнина, тъй като са сурови още и тепърва ще ги готвим във мазнината, която трябва да ги покрива;) Това е всъщност метода наречен конфи. :) Поздравче!
0
0
Теодора Мещерова
Това е за оценка 10, Дани!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв